NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Proactief denken als flexibel antwoord op nijpend tekort aan onderdelen
De safety controller kan tot zeventig ingangen verwerken.

Proactief denken als flexibel antwoord op nijpend tekort aan onderdelen

Elke toeleverancier onderging het componententekort van het voorbije jaar op een eigen manier, of zocht nieuwe, creatieve oplossingen die een mogelijke ramp afhielden. Een mooi voorbeeld is SCHMERSAL, dat als specialist van veiligheidscomponenten zeer proactief met de marktsituatie omging. Vooral door in te zetten op hoogwaardige ersatzcomponenten kon het zijn klanten blijven beleveren. Industrial Automation sprak met Remy van Bokhoven, directeur bij SCHMERSAL BELGIUM.

De veiligheidslichtschermen zijn leverbaar binnen de twee tot drie weken

SCHMERSAL werd kort na de Tweede Wereldoorlog opgericht en legt zich hoofdzakelijk toe op veiligheidscomponenten voor de machinebouw. Het Duitse bedrijf ontwikkelt en produceert daartoe een uitgebreid assortiment hoogwaardige schakelcomponenten en -systemen voor de veiligheid van machines en installaties, de industriële automatisering en lifttechniek. Van Bokhoven: “Onze dienstverlening gaat een stuk verder dan het componentenaanbod – goed voor ongeveer 25.000 stuks – dat onze catalogus suggereert. We brengen onze technologie daadwerkelijk tot bij de klant door oplossingen op maat aan te reiken.”

Een vaak voorkomend fenomeen is met name de opwaardering van oudere machines die niet langer aan de huidige veiligheidsnormering beantwoorden. SCHMERSAL biedt, via zijn tec.nicum-afdeling, in die gevallen een volledige studie met risico-inventarisatie en evaluatie aan, gevolgd door een veiligheidsconcept en de eventuele levering van de nodige veiligheidscomponenten. Regelmatig neemt de firma zelfs de volledige integratie van de nieuwe veiligheidstechnologie voor haar rekening. 

Programmeerbaar en veelzijdig.

Chiptekort

Van Bokhoven: “We kunnen een machine van a tot z conform de huidige regelgeving aanpassen, en dit binnen een redelijke levertermijn. Een belangrijke randvoorwaarde blijft hier echter de bevoorrading. Het afgelopen jaar was naar de beschikbaarheid van componenten toe bijvoorbeeld een heel bijzondere editie. Er heerste een algemeen tekort aan materialen, met de impasse rond microchips als meest pijnlijke uitwas.” 

De eenvoudige inbedrijfstelling verloopt via smartphone of tablet.

Niet elke afnemer zag dit probleem tijdig aankomen, of was in staat om erop te anticiperen. SCHMERSAL besloot echter eind 2021 al te schakelen, door naar goede alternatieve deelcomponenten op zoek te gaan. Bovendien werd voor een volledige herkeuring en homologatie van de bestaande eindproducten gekozen. Door de integratie van alternatieve onderdelen diende het complete keuringstracé van een hele reeks toestellen voor de klant immers te worden overgedaan. Zo was het bedrijf in staat om de continuïteit te garanderen en zijn levertermijnen onder controle te houden. Ook voor enkele van de meest geavanceerde producten, waarvoor SCHMERSAL zich internationaal titularis mag noemen: 

Veiligheidslichtschermen

Een op maat uitgevoerd opto-elektronisch veiligheidssysteem dat dient om een zone af te bakenen. Het stelt via een bluetoothinterface alle status- en diagnosegegevens betreffende de werking van een toestel op een smartphone of een tablet in real-time ter beschikking. Bovendien maakt de geïntegreerde instelhulp van de bluetoothinterface een eenvoudige inbedrijf­stelling via smartphone of tablet mogelijk. Er bestaat voor dit type veiligheidsschermen eveneens een ATEX gekeurde versie, geschikt voor de explosieveilige constructie van schakelcomponenten. Ook varianten voor natte omgevingen biedt SCHMERSAL aan. Veiligheidslichtschermen kunnen gemiddeld binnen de drie weken worden aangeleverd. 

Veiligheids-plc’s

Programmeerbare safety controllers die de meest veelzijdige informatie van veiligheidsschermen, sensoren, enzovoort verwerken en dan op een gestuurde manier de veiligheid binnen de productiecyclus zullen borgen. Tot wel zeventig gescheiden ingangen zijn mogelijk. Nogal wat leveranciers van dit soort technologie komen al snel uit bij levertermijnen die soms met de twaalf maanden flirten, waar SCHMERSAL door zijn proactieve aanpak veel sneller kan leveren. ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.