Platform over productie- en procesautomatisering

NL | FR

Software, IT & Cyber Security

Robot ART kiest voor modulair besturingsplatform ctrlX AUTOMATION van Bosch Rexroth

ctrlX-CORE_RobotART

22 juni 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

“Een platform dat zich onderscheidt in openheid en functionaliteit”

Bij Bosch Rexroth zijn ze al langer overtuigd van de meerwaarde van ctrlX AUTOMATION. Maar het gaat er natuurlijk om dat de gebruikers van het modulaire besturingsplatform dat zijn. Een van die gebruikers is robotautomatiseringsbedrijf Robot ART, dat voor een standaard palletiseringssysteem zocht naar een modern PLC met Rest API. Die vond het bedrijf in de ctrlX CORE.

Robot ART is een relatief jong bedrijf in de industrie. Van een fijnmazig netwerk van leveranciers is dus ook nog geen sprake, vertelt Walter Nieboer, Application Engineer Robotics. “Daarom zijn we gewoon eens gaan googelen. Voor ons palletiseringssysteem hebben we een heel eigen interface ontwikkeld. Dat wilden we graag blijven gebruiken, dus zochten we naar een besturingsplatform met Rest API. Toen we lazen over ctrlX AUTOMATION, werden we meteen nieuwsgierig.”

Enthousiasme

Op uitnodiging van Nieboer en Robot ART-eigenaar Willem van Dam brachten accountmanager Werner Knapen en engineer Michel van den Elzen van Bosch Rexroth een bezoek aan het Nieuwkoopse bedrijf. Hun demo viel direct in de smaak. “Natuurlijk hadden we onze research gedaan”, legt Van Dam uit. “Maar na de presentatie van Werner en Michel waren we nog enthousiaster dan we al waren. Enerzijds omdat deze oplossing volledig beantwoordde aan onze vraag. Anderzijds omdat de keuze voor een PLC wat ons betreft een keuze is voor de toekomst. Dit platform onderscheidt zich in openheid en functionaliteit: we kunnen het de komende jaren helemaal naar eigen behoefte samenstellen en modulair aanvullen.”

Meerwaarde

Volgens Knapen speelt softwareontwikkeling een steeds grotere rol bij het ontwikkelen en bouwen van machines. “Daarom hebben we een oplossing ontwikkeld die de wereld van de automatisering vereenvoudigt en de problemen van onze klanten oplost. ctrlX AUTOMATION is een platform dat de beperkingen van eerdere oplossingen wegneemt. Van die meerwaarde waren we zelf al overtuigd, maar we zijn natuurlijk pas echt tevreden als de gebruikers die meerwaarde bevestigen.”

“Een feestje om mee te werken”

Bij Robot ART zagen ze al snel dat ze een goede keuze hadden gemaakt. “De eerste ervaringen waren meteen positief”, aldus Nieboer. “Eerst met de virtuele ctrlX CORE, daarna toen de fysieke ctrlX CORE er was. Het instellen van de Ethercat was bijvoorbeeld zo voor elkaar, waardoor we meteen met onze robot konden communiceren. Het besturingsplatform is supertoegankelijk, een feestje om mee te werken.”

Ambities

Omdat Robot ART een ambitieus bedrijf is met veel jonge medewerkers, vindt Van Dam het belangrijk om te werken met toepassingen die hun robots verder kunnen brengen. “Moderne medewerkers moeten kunnen werken met moderne mogelijkheden, zoals een eigentijdse PLC. Met dit platform hoeven we ons niet te laten remmen in onze ambities. Sterker nog: ctrlX gaat ons helpen om die ambities alleen maar te laten groeien.”

Met apps kun je heel eenvoudig nieuwe functies toevoegen. Zo onderzoekt Robot ART al of het de machineveiligheid kan garanderen met ctrlX SAFETY. “En met Bosch Rexroth als partner zouden we wel gek zijn als we niet ook zouden nagaan of ctrlX DRIVE de servoaandrijving kan optimaliseren”, vult Van Dam aan. “Wat we in de toekomst ook willen toevoegen; het is allemaal mogelijk binnen hetzelfde platform. En we kunnen altijd terugvallen op de expertise van Bosch Rexroth. Zowel via hun specialisten als via een speciaal forum dat ze hiervoor in het leven hebben geroepen.”

“In Robot ART zien we echt een groeibriljant”

Aangenaam schakelen

Knapen luistert glimlachend toe. “Natuurlijk is het fijn dat Walter en Willem zo enthousiast zijn. Ze herkennende enorme mogelijkheden die ctrlX AUTOMATION hun bedrijf biedt. Als accountmanager ben ik trots op deze samenwerking, die in relatief korte tijd is ontstaan. Een échte aanwinst voor ons netwerk, want robots hebben de toekomst. Bovendien was het meteen aangenaam schakelen. Ik weet zeker dat we veel van elkaar kunnen leren. In Robot ART zien we echt een groeibriljant.”

“Wij gelukkig ook”, lacht Van Dam tot slot. “We zochten een platform dat bij ons past en in ctrlX hebben we dat gevonden. De lijntjes met de specialisten van Bosch Rexroth zijn kort en ik heb nooit het gevoel dat ze ons iets willen ‘aansmeren’. Integendeel zelfs: ze willen met ons meegroeien. Met ctrlX AUTOMATION kunnen we de komende 25 jaar vooruit. Dus laat de toekomst maar komen!”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Alexander Dewaele

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Industrial Automation? Bel +32 477 22 41 29 of stuur een mail naar onderstaand adres.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details