NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Schaalbare prestaties in automatiseringssystemen
De interactie van visualisering en de C430, C520 en C550 controllers toont hoe er, naarmate IT en OT dichter naar elkaar groeien, enorme sprongen in efficiëntie mogelijk zijn.

Schaalbare prestaties in automatiseringssystemen

Met de nieuwe generatie van controllers van Lenze kunnen machinebouwers de performantie van hun automatiseringslandschap makkelijk schalen. IT en OT interageren met elkaar, omdat de nieuwe controllers integraal deel uitmaken van het automatiseringssysteem van Lenze. Het doel: engineering vereenvoudigen en zo de werktijd reduceren.

Machinebouwers zoeken steeds nadrukkelijker naar schaalbare performantie voor hun automatiseringslandschap, vooral voor hun controllers. Een markt die Lenze zeer goed kent, en op basis van die noden heeft het zijn controller portfolio de afgelopen maanden fundamenteel vernieuwd. Op de afgelopen Hannover Messe stelde de automatiseringsspecialist uit Hamelen
de C430 voor, de kleinste controller uit de nieuwe productfamilie. 

“Dit is ons sluitstuk onderaan. De klant kan schakelen van de C520 of de C550 naar bijvoorbeeld de C430 zonder code te verliezen”, belooft productmanager Andreas Werner. Hierdoor kan er veel gerichter en efficiënter geautomatiseerd worden en kunnen de prestaties, wanneer nodig, opgeschaald worden. “Machine­bouwers hebben niet altijd nood aan hoogperformante oplossingen, maar de vereisten kunnen ook over de jaren veranderen”, voegt Werner toe. Hij ziet veel toepassingen voor hout- en metaalbewerking (zagen), maar ook in verpakking, papier en textiel. De nieuwe controller is uitgerust met EtherCAT, OPC UA, Profinet en 512 kb databehoud. Een ARM Cortex A9 doet dienst als CPU.

Dankzij de interactie van de EASY UI Designer en FAST UI Runtime toepassingen, kunnen machinebouwers eenvoudig en snel goede HMI’s ontwikkelen.

Interactie tussen controller en visualisatie

Zoals in alle Lenze controllers is FAST UI Runtime een van de features in de C430. Dankzij de interactie van de EASY UI Designer en FAST UI Runtime toepassingen, kunnen machinebouwers eenvoudig en snel goede HMI’s ontwikkelen. Lenze investeerde de voorbije jaren fors in visualisatie-expertise. 

“Een goede visualisatie is cruciaal in het succes van een machine. Een goede gebruikers­ervaring belooft processtabiliteit, meer efficiëntie tijdens het gebruik, geeft een antwoord op het tekort aan technisch geschoold personeel en verhoogt dus de concurrentiële voordelen voor de eindklant”, legt Janis Pille uit, product­manager Automation Systems. Hij is verantwoordelijk voor visualisatie bij Lenze en samen met zijn team vertrouwt hij op webbased visualisatie. Op de Hannover Messe toonden ze de
uitbreiding van het productportfolio met nieuwe webpanelen die zowel in het veld als in de sturingskast geïntegreerd kunnen worden.

Lenze Automation System

De interactie van visualisering en de C430, C520 en C550 controllers toont hoe er, naarmate IT en OT dichter naar elkaar groeien, enorme sprongen in efficiëntie mogelijk zijn. Lenze heeft een ketting van softwaretools rond de controllers en aandrijftechnologie ontwikkeld, een volledig automatiseringssysteem op basis van verschillende apps. Het ondersteunt de klant in engineering en betrouwt zowel op de kant-en-klare modules van FAST als templates en apps die toelaten om machines te personaliseren terwijl de ontwikkeltijd gereduceerd wordt. 

Deze applicaties variëren van het correct ontwerpen van aandrijvingen in de Easy System Designer, die die stuklijst doorstuurt naar de EASY Product Finder, tot het eerste projectontwerp met de PLC Designer. Daarin kan je vertrekken vanuit de hardwareboom en het PLC programma schrijven op basis van de kant-en-klare bouwstenen uit de FAST bibliotheek. De OEE optimalisering van het complete systeem kan dan direct geïntegreerd worden in Nupano, het open automatiseringsplatform van Lenze. ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.