NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Snel en efficiënt engineeren met AI
TwinCAT Chat gebruikt gefinetunede prompts: het systeem weet bijvoorbeeld dat de code verwacht binnen de TwinCAT context.

Snel en efficiënt engineeren met AI

Zelfs wie in 2023 onder een steen geleefd heeft, heeft gehoord van ChatGPT. Zo alom aanwezig was het. Beckhoff Automation introduceert TwinCAT Chat, dat de kracht van large language models inzet om ook de ingenieur te laten profiteren van hun potentieel. TwinCAT Chat kan op een heel efficiënte en snelle manier PLC-code genereren en vervolledigen. Zaligmakend is het zeker niet. De expertise van de ingenieur blijft nodig om te evalueren en valideren. Maar dat het een tool wordt die zijn productiviteit zal opdrijven, kunt u ontdekken tijdens de demo op Indumation.

Misschien heeft u het zelfs al eens uitgeprobeerd in uw webbrowser, code genereren met behulp van large language models (LLM). Door het ingeven van een prompt, een beschrijving of een foto van wat uw toepassing moet kunnen, wordt er automatisch programmacode gegenereerd. Leuk kunstje, maar rechtstreeks copy paste in de machine? Misschien beter niet. 

Toch is Kim Robbens, automation specialist bij Beckhoff Automation, overtuigd van de toegevoegde waarde die het kan brengen: “Het automatisch genereren van code kan het ontwikkelproces flink versnellen. Op de Hannover Messe al heeft Beckhoff getoond wat de voordelen zijn van de rechtstreekse integratie in de TwinCAT XAE engineering-omgeving. TwinCAT Chat gebruikt gefinetunede prompts: het systeem weet bijvoorbeeld dat de code verwacht binnen de TwinCAT context. Ook de kennis van de volledige Infosys knowledge base en eventueel andere bronnen maken TwinCAT Chat een stuk sneller en eenvoudiger om tot bruikbare resultaten te komen.”

Beckhoff Automation introduceert TwinCAT Chat, dat de kracht van large language models inzet om ook de ingenieur te laten profiteren van hun potentieel.

Ingenieur zal niet vervangen worden

Gedaan dan met het structureel tekort aan ingenieurs? Kunnen LLM’s alles oplossen? “Allerminst. Er is nog altijd kennis van zaken nodig om te bepalen of wat er gegenereerd is, werkelijk bruikbaar is. En wat dan de volgende te nemen stappen zijn. Maar een nuttige tool is het zeker.” Beckhoff liet in april zien dat TwinCAT Chat naast code genereren ook kon dienen voor codeoptimalisatie en het creëren van documentatie. “Op zich niet de meest complexe zaken, maar wel zaken die de LLM’s al goed onder de knie hebben.” Op de afgelopen SPS beurs in november was het tijd voor fase twee, nu volop in ontwikkeling. “De gebruiker kan via gesproken taal in interactie gaan met de bestaande TwinCAT Automation Interface. Op die manier kun je bijvoorbeeld via natuurlijke taal beschrijven hoe je HMI er moet uitzien en deze volledig laten genereren, de juiste vertalingen incluis. De productmanager is op donderdag aanwezig om iedereen die interesse heeft te tonen wat er kan, en kijkt uit naar uw feedback.” 

Openheid boven alles

Zoals het Beckhoff betaamt, wordt ook hier resoluut voor openheid gekozen. “Onze chatinterface is een open interface naar LLM’s. Maar we gaan ons niet binden aan een specifieke, zoals ChatGPT, maar richten op commercieel beschikbare open LLM’s. Dat geeft de gebruiker op termijn ook de mogelijkheid om een eigen database met zijn individuele data toe te voegen en deze als extra kennisbron van het LLM in te zetten.” 

De ingenieur krijgt er met TwinCAT Chat dus een digitale assistent bij. Code hoeft niet langer regel per regel geschreven worden. De assistent kan routinetaken overnemen die veelal tijdrovend en repetitief zijn. Dat geeft de ingenieur meer tijd en ruimte om zich te focussen op zijn kerntaken: het ontwerp en de ontwikkeling van de software. Aan mogelijkheden geen gebrek. Toch bouwt Beckhoff de nodige voorzichtigheid in. “TwinCAT Chat zal pas officieel in de markt gezet worden als Europa zijn regelgevend kader rond artificiële intelligentie helemaal rond heeft en deze functie eraan afgetoetst is. Maar dat het eraan komt en op veel interesse kan rekenen, dat is zeker!”, besluit Robbens. 

BECKHOFF AUTOMATION – Stand 623

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.