Platform over productie- en procesautomatisering

NL | FR

Nieuws

State-of-the art distibutiecentrum in Brugge is Logistics Project of the Year

dassy-auto-warehouse-1
Dassy beschikt over een magazijn met meer dan 800.000 stuks, waardoor het sneller met nieuwe producten op de markt kan komen.

Tekst | Roeland Van Den Driessche

Beeld | Dassy Europe

14 december 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

“Met dit geautomatiseerd magazijn maken wij als kmo het verschil”

Tijdens de Transport & Logistics Awards in maart van dit jaar heeft Dassy, een Belgische producent van kwalitatieve professionele kledij, de award voor ‘Logistics Project of the Year’ gekregen. Het bedrijf ontving die prijs voor zijn doorgedreven automatiseringsgraad en de bouw van zijn nieuw semi-automatisch magazijn. “De wereldwijde toeleveringsketen is grondig verstoord en de concurrentie bikkelhard, maar dankzij onze investeringen in automatisering en digitalisering slagen we erin ons marktaandeel te vergroten”, stelt CEO Stefaan Le Clair.

Dassy werd in 2007 opgericht als spin-off van de Belgische textielgroep Dress-Confect en produceert professionele werkkledij van hoge kwaliteit. Via een uitgebreid dealernetwerk heeft Dassy klanten in meer dan twintig landen. De hoofdzetel bevindt zich in Brugge, waar eind 2020 een gloednieuw magazijn werd opgetrokken, waarvan 2.000 m² volautomatisch is. Dankzij deze investeringen kan het bedrijf snel reageren op alle vragen van de professionele markt. 

Stefaan Le Clair: “Dassy is, in vergelijking met zijn concurrenten, een relatief jong merk, maar heeft op korte termijn een uitstekende reputatie opgebouwd. We willen uiteraard verder groeien, door nieuwe producten te ontwikkelen en kledinglijnen samen te stellen die betaalbaar zijn en die beantwoorden aan de eisen van onze professionele klanten. Het feit dat we ons productieproces in eigen handen hebben en een eigen magazijn met meer dan 800.000 stuks beheren, zorgt ervoor dat we sneller met nieuwe producten op de markt kunnen komen.” 

Externe expertise leidt tot succes 

Om dat nieuwe magazijn te verwezenlijken, moest Dassy wel diep in de buidel tasten. “Het was een doordachte investering, met het oog op onze verdere groei, waarbij we vooral onze service willen verbeteren door onze leveringen te optimaliseren en onze goederenstroom beter te beheren. Vandaag is dat een belangrijke troef, want de wereldwijde supply chain staat onder druk, waardoor we onze voorraadpositie continu moeten bijsturen.” Het nieuwe magazijn maakt onder meer gebruik van een ‘box shuttle systeem’, een elektrisch aangedreven opslagsysteem in een speciaal ontworpen stelling. Dat kwam er op aanraden van het logistieke adviesbureau Logflow. “Als je een project van die grootteorde wil realiseren, heb je expertise nodig. Logflow heeft ons geholpen de juiste keuzes te maken, rekening houdend met de doelstellingen die we voor ogen hadden. Zo’n samenwerking levert uiteindelijk het beste resultaat.” Voor Logflow is Dassy een mooie referentie. “We ontwierpen in eerste instantie een volledig nieuw, semi-automatisch magazijn, waardoor Dassy 30% efficiënter kon werken”, zegt Eric Vandenbussche van Logflow. “Daarnaast werd ook een masterplan opgesteld met het oog op de verdere groei. Alleen bleek die groei sterker dan verwacht, waardoor we het masterplan versneld moesten uitvoeren en verder verfijnen. Het resultaat is een bijkomend hoogbouwmagazijn met verdere automatisering en robotisering. Dassy beschikt nu over een state-of-the-art distributiecentrum met een concept dat in de toekomst nog schaalbaar is binnen dezelfde oppervlakte.”

Het nieuwe magazijn maakt onder meer gebruik van een ‘box shuttle systeem’, een elektrisch aangedreven opslagsysteem in een speciaal ontworpen stelling.

Human capital blijft belangrijk

De inspanningen van beide bedrijven gingen alvast niet onopgemerkt voorbij en in 2022 werd het project bekroond met een Transport & Logistics Award. “Dat we als relatief klein bedrijf de award voor Logistics Project of the Year mochten ontvangen, maakte iedereen binnen Dassy bijzonder fier. Je wordt immers niet elke dag door de top van de logistieke wereld gelauwerd. De award stimuleert ons ook om op hetzelfde elan verder te gaan, samen met onze medewerkers. De uitdaging zal zijn om hen klaar te stomen voor de nieuwe technologieën die op ons afkomen”, besluit Stefaan Le Clair.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Freddy Fierens

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details