NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Steeds efficiënter worden in bordenbouw
Robin Vandersyppe (midden) en Mario Van Bever (rechts): “We gaan ook echt samen naar klanten. We evalueren hun processen en kijken hoe we door een combinatie van hardware en software hun proces vooruit kunnen helpen.”

Steeds efficiënter worden in bordenbouw

Een schakelkastfabrikant en een softwareleverancier die samen een beursstand delen? Het verhaal wordt al wat logischer als u er de namen van zusterbedrijven Rittal en Eplan bij hoort. Maar het houdt pas helemaal steek als u op Indumation zult zien hoe zij met een geïntegreerd aanbod machinebouwers helpen om efficiënter te werken. Want vanuit de slimme engineeringssoftware van Eplan kunt u snel, eenvoudig en foutloos het mechanisch ontwerp van de Rittal kast op maat krijgen. Het (voorlopige) sluitstuk in dit proces is de Wire Terminal, die de draadconfectie voor zijn rekening neemt en op de Indumation stand zal tonen hoe dat u kan helpen.

De helft van de tijd van een bordenbouwer kruipt in het bedraden van de kast. Al reden genoeg om aan automatisering te denken. En zeker vandaag, met de schaarste aan elektrisch geschoold personeel. 

“Vanuit Rittal en Eplan zijn we daarom gaan kijken hoe we hiervan een soort van IKEA-oplossing konden maken, toegankelijk voor iedereen, waarbij bekabelen eigenlijk assembleren wordt”, zegt Eplan senior consultant Robin Vandersyppe. Het resultaat is de Rittal Wire Terminal, die de draden perfect op maat kan voorbereiden, en de Eplan Smart Mounting en Wiring software, die stap voor stap aangeeft wat er moet gebeuren. Maar vooraleer we zover zijn, moeten we helemaal terugkeren naar het begin van de keten. “Alles vertrekt immers vanuit de data. Van zodra die op punt staan, kunnen klanten stappen naar meer automatisering en digitalisering beginnen zetten om ondanks de schaarste aan personeel dezelfde kwaliteit te blijven afleveren”, voegt Vandersyppe toe.

De helft van de tijd van een bordenbouwer kruipt in het bedraden van de kast. Al reden genoeg om aan automatisering te denken.

Product leadership

Een reis die Rittal en Eplan indelen in vier etappes, in functie van de mate van automatisering die de klant al kent. “Het is belangrijk om te kunnen identificeren waar je vandaag staat en duidelijk te zien waar er efficiëntieslagen mogelijk zijn.” 

In de eerste fase is er nog sprake van een volledige manuele werking. “De engineering gebeurt op papier, de elektrische schema’s die daaruit volgen bevatten weinig bruikbare data. Dat kan prima werken, op voorwaarde dat de elektricien over voldoende technische kennis beschikt om de schema’s goed te analyseren. En die mensen zijn steeds moeilijker te vinden.” 

De tweede stap is dan ook de engineering naar een hoger niveau te brengen door de introductie van software voor bordenbouw. “Misschien wel de grootste horde om nemen, omdat de kennis hier moet verschuiven naar de engineer. Maar je hebt dan wel de lay-out van de kast beschikbaar in 2D en heel wat relevante data. Die informatie kan rechtstreeks naar het Rittal Application Center gaan om de kasten mechanisch op maat te maken. Daarmee spaar je al flink wat tijd uit en bespaar je de meeste elektriciens taken waarvoor ze niet warm lopen.”

Rittal en Eplan zijn gaan kijken hoe ze samen tot een soort van IKEA-oplossing konden komen: toegankelijk voor iedereen, waarbij bekabelen eigenlijk assembleren wordt.

Customer intimacy

In stap drie, misschien wel de makkelijkste, wordt 2D nu 3D. “In plaats van nog prototypes te gaan bouwen, maak je nu vanuit de software een digital twin van de schakelkast. Meer tijdswinst, maar ook minder materiaal dat verloren gaat, want alles kan volledig digitaal worden gevalideerd. Dit is vaak ook het moment dat klanten beslissen om zelf te investeren in de Rittal Perforex en Secarex machines die alles op maat snijden. Er staan er in België intussen al meer dan 50, veel voor een klein landje als het onze. Dat zegt wel iets over de drive naar efficiëntie die bedrijven voelen”, vertelt Mario Van Bever. 

Het laatste element in dit verhaal is dan de draadconfectie. “Waar dat in stap drie nog kan worden uitbesteed aan het Rittal Application Center, kan het, naarmate een bedrijf verder automatiseert, interessant worden om ook dat in eigen beheer te nemen met de introductie van een Wire Terminal.”

De Wire Terminal die op Indumation zal staan, komt over vanuit Duitsland. Die in Lokeren kunnen ze al niet meer missen om productie te draaien.

Samen evalueren en optimaliseren

De Wire Terminal die op de Indumation zal staan, komt overigens over vanuit Duitsland. Die in Lokeren kunnen ze al niet meer missen om productie te draaien. “Automatisering is geen verhaal meer van grote series. Want hoe kleiner de serie, hoe minder marge voor fouten er is en hoe belangrijker het wordt om ook die heel efficiënt te maken. Dat is waar ons geïntegreerd verhaal voor staat”, geeft Van Bever nog mee. “Daarom gaan we ook echt samen naar klanten. We evalueren hun processen en kijken hoe we door een combinatie van hardware en software  hun proces vooruit kunnen helpen. Door machines en technologie net in te zetten op de taken die mensen minder fijn vinden, kunnen we onze klanten helpen groeien”, besluit Vandersyppe. 

Rittal & Eplan – Stand 550

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.