NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Technologie om de concurrentie voor te blijven

Technologie om de concurrentie voor te blijven

Wie het onderscheid wil maken met zijn machines, heeft nood aan innovatieve, slimme componenten. De trends voor morgen? Flexibele aandrijvingsconcepten, geïntegreerde visietechnologie, een schakelkast die geen schakelkast meer is, en een robot op maat van elke toepassing. 

Onder die robot verstaan we trouwens de ATRO, een industriële robot die geconfigureerd kan worden uit standaardmodules. Een of meerdere assen, een of meerdere robotarmen met grijpers…: u hoeft de modules gewoon maar in elkaar te klikken om hem op basis van uw toepassing op te bouwen. Verandert die morgen, dan kunnen dezelfde modules gewoon weer dienen voor een compleet andere opstelling. Er zijn basismodules, die binnenin over alle verbindingen beschikken voor energietoevoer. De motormodules bevatten een motor, tandwielkast en alle bijhorende elektronica. De linkmodules, ten slotte, zorgen dat alles netjes geconnecteerd raakt. Of u nu een drieassige deltarobot wil bouwen, een vierassige picker of een vijfassige palletiseerrobot. Eindeloos veel toepassingen. Er zal een payload van 3, 5 of 10 kg mogelijk zijn.

ATRO is een industriële robot die geconfigureerd kan worden uit standaardmodules. U hoeft de modules gewoon maar in elkaar te klikken om hem op basis van uw toepassing op te bouwen.

Gebruiksgemak voorop

Flexibiliteit troef dus, maar ook aan uw gebruiksgemak heeft Beckhoff gedacht. Uw toepassing is al na enkele minuten aan het draaien. De configuratie van de robot wordt gescand, via easy handling leert u eenvoudig zijn posities manueel aan, en hupsakee alles staat klaar. Zonder kennis van programmeren kunnen de posities via de parameters zeer precies ingesteld worden, alles uiteraard volledig geïntegreerd in TwinCAT voor een perfecte synchrone werking. 

Wat nog opvalt: het zit vanbinnen, bij deze robot. Alle media zitten in de modules geïntegreerd (data, vermogen, perslucht of water…), van de basis tot het eindstation. Geen beperkingen in roteren dus, waardoor er heel wat nieuwe mogelijkheden voor toepassingen bijkomen. Het maakt ook dat de voetafdruk van de robot zeer compact kan blijven, want hij kan altijd het kortste pad kiezen. De Atro zou vanaf 2025 verkrijgbaar zijn.

XTS: stap naar geïndividualiseerde producten

Twee veelbelovende buitenbeentjes in de wereld van aandrijftechniek zijn XTS en XPlanar. We noemen ze in één adem, omdat ze allebei machinebouwers op weg zetten naar geïndividualiseerde producten. Omdat ze het net even iets anders, iets beter doen dan we al jaren gewend zijn. 

Machines van vandaag en morgen moeten compacter, efficiënter en flexibeler dan ooit tevoren zijn. Vergeet dus de klassieke transportband, die is minder geschikt voor een high mix, low volume productieomgeving. Zeker voor wie geen stilstandtijden tussenin wil door mechanische aanpassingen. Met XTS kan er daarentegen een individuele track lay-out gerealiseerd worden, tussen verschillende machines of tussen verschillende bewerkingen. Snel meer volume nodig? Dan voeg je eenvoudig extra movers toe. Het verkeer kan perfect gesimuleerd worden in en gecontroleerd worden uit TwinCAT. Aanpassing nodig in de productie? Dan moet er enkel een wijziging in de software gebeuren. De productie kan zo weer verder. En wist u dat er voor voedingsbedrijven ook een perfecte hygiënische uitvoering in elektrolytisch gepolijst rvs met beschermingsgraad IP69K bestaat?

XPlanar: volledige vrijheid van beweging

Voor wie nog verder wil gaan en een volledige bewegingsvrijheid mogelijk wil maken in zijn machines of productielijnen, is er XPlanar. De movers hebben nu geen track meer nodig, ze bewegen zich aan de hand van een magnetisch veld tweedimensionaal over tegels. Rotaties, X of Y-bewegingen, tillen, kantelen…: het kan allemaal. Hiermee toont Beckhoff ook al hoe de volgende stap in intelligente productbewegingen er zal uitzien. 

Verre toekomstmuziek, zegt u? Integendeel. Ze zijn wel degelijk al up and running in de industrie. Een zo’n toepassing heeft te maken met plasmareiniging. In plaats van de plasmakop over de producten te bewegen, bewegen de producten eronder. Resultaat: minder slijtage en dus een langere levensduur. Ook in de voedingsindustrie liggen er heel wat mogelijkheden. Bijvoorbeeld om een bufferzone te creëren na het slicen. De sneden vervolgen dan hun weg onder uv-reinigers naar het verpakkingsproces, altijd perfect gepositioneerd, altijd perfect hygiënisch. U kunt zelf uw oplossing samenstellen of Beckhoff de kant-en-klare en geteste assemblages van XTS en XPlanar (inclusief de juiste parameterset en schakelkasten) laten leveren in uw atelier.

Met MX-System past alles wat u nodig heeft van energietoevoer, dataverbinding, relais, IPC’s, I/O’s, motion… voortaan op een basisplaat.

Perfect gesynchroniseerde visietoepassingen realiseren

Een andere nieuwigheid in het Beckhoff gamma zijn de hardwarecomponenten voor visietoepassingen: camera’s, lenzen en verlichting. Waarom een PLC-specialist zich in deze markt moet werpen? Om een perfecte synchronisatie tussen de camera, verlichting en PLC mogelijk te maken. 

Voor de ontwikkeling van de hardwarecomponenten werden specialisten in huis gehaald; de lenzen werden in samenwerking met een gespecialiseerde partner ontwikkeld. Wat meteen opvalt aan de behuizing van de leds en camera’s is de EtherCAT P connector. Zowel de camera’s als de leds zijn EtherCAT slaves met Distributed Clock technologie. Dit maakt een zeer nauwkeurige synchronisatie mogelijk voor, bijvoorbeeld, toepassingen met een snelle trigger. Een ander groot voordeel is de reeds geïntegreerde elektronica in de verlichting, waardoor geen extra ledstrobe controller meer nodig is. 

De area scan camera’s VCS2000 zijn beschikbaar met een resolutie van 1.6MP tot 24MP en een 2,5 Gbits/s transmissiesnelheid met de GigE Vision-standaard. De OGB-IR850 verlichtingsfamilie VIx2000 bestaat uit pannel-, ring- en bar lights met verschillende maten en montage-adapters. Ideaal voor kwaliteitsinspecties, nauwkeurige objectdetectie of andere visietoepassingen.

MX-System: geen schakelkast meer nodig

Laten we ten slotte ook het MX-System niet vergeten te vermelden. Want ook hier is er verdomd veel potentieel aanwezig om de machinebouw grondig op zijn kop te zetten. Met het MX-System is er immers geen klassieke schakelkast meer nodig. Schakelkasten zijn uiteraard nuttige componenten, maar die vragen vaak om de nodige ruimte, lange kabellengtes en heel veel engineering en installatiewerk. Dat moet beter kunnen, toch? Met MX-System past alles wat u nodig heeft van energietoevoer, dataverbinding, relais, IPC’s, I/O’s, motion… voortaan op een basisplaat. Het enige wat u nog hoeft te doen is schroeven en vastklikken. De Duitse bondskanselier Scholz demonstreerde tijdens de afgelopen Hannover Messe dat dit een fluitje van een cent is. 

En wat levert dat nu op? Waar een typische schakelkast 146 onderdelen telt, hebt u er nu maar 15 meer nodig. De set-up tijd is gedaald van 28 naar 1 uur, en de elektrische schema’s tellen nu maar 24 pagina’s meer in plaats van 92. Flink wat winst dus op alle domeinen: minder ruimte, minder assemblagetijd, alles pluggable en hot swappable… 

En ook uw toepassing is nu helemaal gedigitaliseerd, want alle functies kunnen via EtherCAT opgevolgd worden. Momenteel is er een configurator in ontwikkeling, zodat u aan de hand van de parameters van uw toepassing kunt zien wat u allemaal nodig heeft. Ultiem gebruiksgemak!     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.