NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Transformatie versnellen voor een duurzame toekomst
Door flexibiliteit en intelligentie in te bouwen kunnen deze machines cruciale, real-time kwaliteitsgegevens leveren en erop reageren voor een meer holistische en interoperabele productieomgeving.

Transformatie versnellen voor een duurzame toekomst

Productiebedrijven hebben nieuwe strategieën nodig om zich aan te passen aan een steeds complexere wereld van volatiele markten, tekorten aan geschoolde arbeidskrachten, en nieuwe duurzaamheidsvereisten. Het doel is een meer flexibele productie, opgebouwd rond smart manufacturing en advanced machine engineering. De combinatie van automatiserings- (OT) met IT-technologieën versnelt deze overgang van een geautomatiseerde naar een adaptieve productie. Siemens werkt samen met zijn klanten en partners om een moderne productie te realiseren. Siemens Xcelerator geeft productiebedrijven de flexibiliteit die ze nodig hebben, door hun digitale transformatie te versnellen. En ook het automatiseringsecosysteem TIA breidt verder uit, met Industrial Operations X voor IT-compatibele automatisering. 

Wat duurzaamheid betreft, komt u te weten hoe fabrikanten hun koolstofvoetafdruk optimaliseren en een nieuwe mate van circulariteit bereiken door de echte en de digitale wereld te combineren.

De industriële productie staat voor heel wat uitdagingen. Het groeiende aantal producten op maat betekent kleinere batchgroottes en ingewikkeldere productieprocessen. Tegelijkertijd voert de vraag naar geavanceerde capaciteiten in de consumenten- en commerciële sector de complexiteit van de producten naar ongekende hoogten. Maar het tekort aan geschoolde arbeidskrachten maakt het moeilijk om zich aan te passen en te reageren. Een andere uitdaging is het streven naar rendabele duurzaamheid bij de productie om de milieu-impact te verminderen.

Om deze en onverwachte toekomstige uitdagingen het hoofd te kunnen bieden, evolueren zowel fabrikanten als machine- en fabrieksbouwers naar digital enterprises. Door waardevolle gegevens over producten en productie te gebruiken, kunnen bedrijven slimmere beslissingen nemen en zich snel aanpassen aan veranderende klantbehoeften en marktdynamiek, en tegelijk een cruciale ondersteuning bieden voor hun duurzaamheidstraject. 

Het open en interoperabele Industrial Operations X portfolio versterkt OT-technologie met IT- en softwaremogelijkheden, zodat de gegevens van OT veel inzichtelijker en uitgebreider kunnen worden gebruikt.

Echte en digitale wereld verbinden

Op Indumation 2024 komt u te weten hoe Siemens en zijn klanten en partners de productie hertekenen door de echte en digitale wereld – de wereld van operationele technologie (OT) en de mogelijkheden en methoden van informatietechnologie (IT) en softwareontwikkeling – te combineren. De integratie van IT-systemen en -methoden uit softwareontwikkeling met de uitgebreide data en robuuste oplossingen van OT stelt fabrikanten in staat om hun industriële activiteiten adaptiever, autonomer en duurzamer te maken om aan toekomstige eisen te voldoen. 

Naast het automatiseren van voorspelbare en herhaalbare taken zal de productie van morgen zich ook automatisch aanpassen aan het onvoorzienbare – of het nu abrupte veranderingen in de vraag of batchgroottes zijn, of geopolitieke gebeurtenissen of volatiliteit op de wereldmarkten. 

Dankzij geavanceerde machines en IoT-apparaten kunnen productiebedrijven overschakelen op smart manufacturing om tal van voordelen te realiseren.

Van intelligente machines tot digital twin van de productie

Een keten die begint bij machinebouwers. Door flexibiliteit en intelligentie in te bouwen kunnen deze machines cruciale, real-time kwaliteits­gegevens leveren en erop reageren voor een meer holistische en interoperabele productieomgeving. Dankzij die geavanceerde machines en IoT-apparaten kunnen productiebedrijven overschakelen op smart manufacturing om tal van voordelen te realiseren: productieflexibiliteit, een hoge beschikbaarheidsgraad, gemaximaliseerd gebruik van de fabriek, real-time beheer van toeleveringsketens, en een verbeterde marktintroductie van geïndividualiseerde producten tegen prijzen voor massaal geproduceerde goederen. 

Met deze basis is het nu mogelijk om een echte uitgebreide digital twin van de productieomgeving te creëren. Dat maximaliseert het aanpassingsvermogen van industriële activiteiten, van consistent maar flexibel ontwerp, lijnbouw en zeer efficiënte engineering tot holistische fabrieksactiviteiten en voortdurende, snelle, betrouwbare aanpassingen aan werkstromen.

Alleen door co-innovatie en samenwerking zal de industrie de digitale transformatie voldoende snel kunnen beheersen in een steeds veranderende wereld.

Koolstofvoetafdruk optimaliseren

Wat duurzaamheid betreft, komt u te weten hoe fabrikanten hun koolstofvoetafdruk optimaliseren en een nieuwe mate van circulariteit bereiken door de echte en de digitale wereld te combineren om gegevens uit activiteiten en over de hele toeleveringsketen aan elkaar te koppelen. De Siemens systemen en software maken efficiënte projectfasen mogelijk, van elektrische planning via werking tot en met diensten. Ze bieden industriële installaties een hoge leveringsbetrouwbaarheid en ondersteunen de transparantie van energie- en statusgegevens, wat bijdraagt tot een duurzame en efficiënte stroomverdeling. 

OT-technologie versterkt met IT

Productiebedrijven en machinebouwers kun­nen alles wat ze nodig hebben voor een dergelijke moderne productie vinden in Siemens
Xcelerator, het open digitale businessplatform. Het bekende, toonaangevende TIA-portfolio (Totally Integrated Automation) voor de productie- en procesindustrie integreert OT-componenten en stelt hen in staat om op een gestandaardiseerde manier contacten te leggen en te communiceren, door gegevens die door IT-technologieën worden gebruikt te leveren en erop te reageren. Dit systeem wordt uitgebreid met de steeds groter wordende open en interoperabele Industrial Operations X portfolio, die OT-technologie versterkt met IT- en softwaremogelijkheden, zodat de gegevens van OT veel inzichtelijker en uitgebreider kunnen worden gebruikt. Door de twee portfoliodelen van TIA en Industrial Operations X te bundelen – ook in combinatie met aanbiedingen van andere aanbieders – zullen alle productie-elementen beetje bij beetje steeds meer samenwerken en zal automatisering almaar eenvoudiger, opener, flexibeler en interoperabel worden. Daarom is het motto van Siemens voor Indumation dit jaar ‘Accelerate transformation for a sustainable tomorrow’. 

Naast het automatiseren van voorspelbare en herhaalbare taken zal de productie van morgen zich ook automatisch aanpassen aan het onvoorzienbare

En de volgende stappen?

De reis gaat verder. Gezien het tekort aan geschoolde arbeidskrachten, is het de missie van Siemens om automatisering nog toegankelijker te maken voor mensen met andere of minder gespecialiseerde kennis. Met Simatic AX, bijvoorbeeld, kunnen gebruikers die gewend zijn aan IT samenwerken en co-creëren voor de OT-wereld, met behulp van de programmeermethoden die ze al kennen. Tegelijkertijd werkt Siemens aan de mogelijkheid voor OT-gebruikers om alle automatiseringsapparatuur te ontdekken, identificeren en beheren, onafhankelijk van de leverancier. Het doel is onder­brekingen in het productieproces te voorkomen, zelfs met het toenemende aantal functionele aanpassingen en de hoge mate van automatiseringsvariatie. 

Op Indumation gaat Siemens in gesprek met geïnteresseerden die willen samenwerken aan de ontwikkeling van dit concept van een softwaredienst voor het beheer van OT-apparaten. Alleen door co-innovatie en samenwerking op het gebied van industriële ecosystemen zal de industrie de digitale transformatie voldoende snel kunnen beheersen in een steeds veranderende wereld. 

SIEMENS – Stand 610A, 610B, 610C

Best Application Contest
Benieuwd wat dat allemaal concreet oplevert in de praktijk? Ook dat toont Siemens op Indumation. Met zijn Best Application Contest zal het immers de projecten die klanten gerealiseerd hebben in de kijker zetten. Want daar draait het uiteindelijk allemaal om. Van efficiënter champignons kweken met digital twins tot het oogsten van warmte met de zon. Van het sneller op de markt zetten van medicijnen tot een slim energiemanagementsysteem. Van een gateway voor LoRa communicatie tot AGV’s voor buiten. Aan inspirerende voorbeelden waarin innovatieve Belgische bedrijven met Siemens technologie mee de toekomst van automatisering vormgeven geen gebrek. U kunt op de website van Siemens de projecten ontdekken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.