NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Twintig jaar machineveiligheid: betrouwbaar, op maat en gegarandeerd veilig
Veiligheid is waarmee Wieland Electric zich dagelijks bezighoudt. Een betrouwbare partner dus op weg naar een CE-markering, die zijn ervaring graag deelt of uw medewerkers kan trainen om een gecertificeerde veiligheidsingenieur te worden.

Twintig jaar machineveiligheid: betrouwbaar, op maat en gegarandeerd veilig

Wieland Electric had wat te vieren. Het was in 2023 twintig jaar geleden dat het bedrijf zich op de markt van machineveiligheid wierp. Met betrouwbare, veilige producten, jazeker, maar wist u ook dat Wieland Electric ondersteunende diensten aanbiedt om te garanderen dat uw machine of toepassing intrinsiek veilig is? In België zorgt verdeler ATEM uit Willebroek dat u de begeleiding krijgt die u nodig heeft.

Het fundament voor veiligheidstechnologie werd in 2003 gelegd met de overname van Schleicher. Hiermee breidde Wieland zijn productaanbod gevoelig uit met automatiserings- en relaistechnologie, maar ook zijn knowhow, zeker inzake functionele veiligheid. In 2008 resulteerde dit in samos® PRO, een nieuwe standaard voor modulariteit in veiligheidsoplossingen. Met samos® PRO kunnen gebruikers één enkele machine beveiligen tot zelfs een complexe set-up van meerdere machines door eenvoudig expansiemodules toe te voegen. Een veiligheidssysteem dat bij zijn lancering met een schroevendraaier geconfigureerd kan worden en uitgebreid wanneer nodig. Sindsdien is het gamma steeds verder uitgebreid, maar altijd op diezelfde weg: met maximale veiligheidsprestaties en gebruiksgemak voor ogen.

Met samos® PRO kunnen gebruikers één enkele machine beveiligen tot zelfs een complexe set-up van meerdere machines door eenvoudig expansiemodules toe te voegen.

Producten aangevuld met knowhow en diensten

Vandaag beschikt Wieland Electric in zijn sensor Pro productgamma over alles wat met veiligheid te maken heeft. Van de samos® PRO controllers tot de SLC lichtgordijnen, van de SNO veiligheidsrelais tot de SIN veiligheidsschakelaars. Producten die de basis vormen om uw machines en toepassingen veilig te maken. Maar Wieland Electric voegt daar ook zijn knowhow nog aan toe. In 2013 al bracht het zijn veiligheidsexperts samen in zijn safety service team. Ze geven trainingen, seminaries, webinars en certificatiecursussen. Maar ze ondersteunen ook klanten doorheen de volledige levensduur van machines met een uitgebreid aanbod aan diensten. Met de implementatie van het CE-proces bijvoorbeeld, of met veiligheidsgerelateerde vragen over machines en toepassingen. Een uitgebreid pakket aan diensten dus, gebouwd op de kennis van specialisten over de meest recente standaarden en richtlijnen rond veiligheid en efficiënte veiligheidsconcepten. U bepaalt zelf hoe u ontzorgd wil worden.

CE-conformiteit behalen

 • Risicobeoordeling voor de machine opstellen volgens de Machinerichtlijn;
 • rekenkundig bewijs van het prestatieniveau voor elke veiligheidsfunctie, inclusief
  documentatie;
 • documentvalidatie door het analyseren van de documenten van de klant in overeenstemming met EN ISO 13849-2 en het valideren van de machine door middel van tests,
  inclusief documentatie;
 • controle van de bestaande bedieningsinstructies op overeenstemming met de machinerichtlijn met documentatie van de testpunten;
 • eindrapport met een aanbeveling/conclusie voor het afgeven van de EG-verklaring van overeenstemming door de machinefabrikant.

Risicobeoordeling

 • Opzoeken van de normen en richtlijnbepalingen, uitvoeren van de risicobeoordeling in overstemming met EN ISO 12100;
 • documenteren van alle gevarenpunten;
 • classificeren van het prestatieniveau van de gevarenpunten;
 • de concepten voor risicominimalisatie beschrijven;
 • formaliseren van de risicominimalisatiemaatregelen;
 • eindrapport.

Verificatie en validatie volgens ISO13849-1 en 13849-2

Wanneer technische veiligheidsvoorzieningen conform EN ISO 13849-1 worden gebruikt, moet elke individuele veiligheidsfunctie van het betreffende prestatieniveau voldoen aan het gespecificeerde prestatieniveau. Wanneer technische veiligheidsvoorzieningen conform EN ISO 13849-1 worden gebruikt, moet worden bevestigd dat de veiligheidsfuncties voldoen aan de gespecificeerde veiligheidseis van de machine. Dit ondersteunt effectief het voorkomen van fouten tijdens de implementatie/realisatie. Wij zorgen ervoor dat de functionele veiligheid gegarandeerd is.

Controle

Elke machine moet vergezeld gaan van een gebruiksaanwijzing (in de officiële taal of talen van de gemeenschap van de betreffende lidstaat). Wieland Electric controleert of uw gebruiksaanwijzing voldoet aan de Machinerichtlijn.

Waarom Wieland Electric?

Veiligheid is waarmee Wieland Electric zich dagelijks bezighoudt. Een betrouwbare partner dus op weg naar een CE-markering, die zijn ervaring graag deelt of uw medewerkers kan trainen om een gecertificeerde veiligheidsingenieur te worden. Wieland Electric zorgt voor een individueel pakket, zodat uw machines zonder zorgen aan de standaarden beantwoorden. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.