NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Uitdagend precisiewerk in alles wat we doen
In machinebouw heeft NiniX Technologies een sterke reputatie in het bouwen van automatisatie-oplossingen op maat, en dit in verschillende branches.

Uitdagend precisiewerk in alles wat we doen

In Brugge draait het niet allemaal om geschiedenis. NiniX Technologies kijkt vooral vooruit. Met activiteiten in precisie-automatisatie en productontwikkeling van elektronische sensoren en modules, helpt het bedrijf bouwen aan de toekomst van zijn klanten. Sinds begin dit jaar kan het daarvoor rekenen op extra ruggensteun, met de overname door ACE Development & Engineering. “We vinden elkaar in onze gemene deler”, vertelt CEO Francis Geeraert. “We gaan beiden tot op het bot voor onze klanten, tot de oplossing werkt zoals we voor ogen hadden.”

NiniX Technologies ontstond in 2001 als een management buy-out uit BC Components met meer dan twintig jaar ervaring in productontwikkeling en -automatisatie onder de vlag van Philips. Vandaag zijn er ongeveer 25 ingenieurs aan de slag, die twee heel unieke competenties naar de markt brengen. 

“In machinebouw hebben we een sterke reputatie in het bouwen van automatisatie-oplossingen op maat, en dit in verschillende branches: assemblagelijnen, procesmachines, robottoepassingen, geautomatiseerde kwaliteitscontroles … Daarnaast hebben we een in België unieke expertise opgebouwd in microdoseren, afvullen en verpakken”, vertelt  business unit manager Geert Haeve. “Vanuit die expertise kennen we de typische farmaprocessen intussen door en door en weten we hoe we daarrond volgens de hoogste kwaliteitseisen oplossingen kunnen bedenken, ontwerpen, valideren en opleveren.” NiniX Technologies is dan ook gecertificeerd volgens de medische ISO 13485 en de IATF certificatie voor de automotive industry.

Door componenten anders te gaan ontwerpen, te versterken met behulp van specifieke harsen, selectieve coatings of slimme afdichtingen van behuizing, heeft Ninix Technologies zich al vaak als laatste reddingsboei voor klanten bewezen.

Betrouwbaar werkende elektronica, onder alle omstandigheden

Een expertise die ze overigens ook zelf veelvuldig toepassen in die andere bedrijfstak: productontwikkeling van a tot z, met vooral focus op het betrouwbaar maken van elektronica onder alle omstandigheden. “Elektronische componenten krijgen het vaak zwaar te verduren. Ze worden blootgesteld aan dampen, vocht, trillingen, variërende temperaturen en drukken … Door componenten van in den beginne anders te gaan ontwerpen, door ze te versterken met behulp van specifieke harsen, selectieve coatings of slimme afdichtingen van behuizing, hebben we ons al vaak als laatste reddingsboei voor onze klanten bewezen. En die boei willen wij zijn! Velen komen echter pas bij ons aankloppen als ze ten einde raad zijn in hun eigen R&D, terwijl onze sterkte nog veel meer zit in het volledige traject: van ontwerp, over zelfs hard- en software, tot en met productie en finale kwaliteitscontrole.” 

Met een deelname aan de Indumation beurs wil NiniX die activiteiten daarom aan het brede publiek tonen. “Met Harold Haspeslagh hebben we de Belgische referentie in huis als het gaat over robuuste elektronica, over verlijmingssystemen of afdichtingsmaterialen. Die expertise willen we uitspelen en samen met maakbedrijven kijken hoe we een superieure elektronica in hun producten kunnen steken.”

Met activiteiten in precisie-automatisatie en productontwikkeling van elektronische sensoren en modules helpt NiniX Technologies bouwen aan de toekomst van zijn klanten.

Halve dag doorlooptijd als de standaard

Deze business unit, ‘harsh environment electronics’ gedoopt, combineert NiniX Technologies met zijn fast prototyping benadering. “Nu kunnen onze ingenieurs, als alles goed zit, op een halve dag de benodigde vorm van pakweg een multi-layer siliconenpatroon op een behuizing beschrijven. Met microdoserings-automatisatie gaan we dan aan de slag om die componenten in kleine tot middelgrote series te produceren. In de toekomst moet die halve dag doorlooptijd de norm worden”, geeft Geeraert aan. “Daarvoor zullen we de komende jaren verder investeren in het machinepark, machines die we overigens zelf bouwen, en in mensen met de juiste kennis om ze te bedienen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan ons park aan 3D-printers, die heel snel een eerste prototype met alle gewenste functionaliteiten kunnen bouwen. We kunnen klanten echt snel en efficiënt helpen om hun elektronicacomponenten ‘fit’ voor uitdagende omgevingen te maken.” 

Synergie vinden

De overname door ACE Development & Engineering in april ‘23 zorgt nu al voor meer synergie. “De identiteit van beide bedrijven blijft daarbij behouden. Op het vlak van machinebouw kunnen we elkaar veel bijbrengen: zowel met de kennis die elk in huis heeft, als met de uitrusting van het atelier in Brugge en in Lummen. Bovendien zullen we vanuit Brugge voortaan ook onze Engineering Consulting aanbieden, waarbij we ingenieurs matchen met de on-site noden van klanten. Lokale verankering is daarbij een must. Dat kunnen we voortaan dus ook vanuit de West-Vlaamse markt”, besluit Geeraert. 

NiniX Technologies – Stand 619

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.