NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Van veilige componenten naar veilige totaaloplossingen
Met zijn tec.nicum diensten maakt Schmersal van componenten echte oplossingen. Altijd vanuit de noden van de klant. “We kunnen hem van a tot z begeleiden.”

Van veilige componenten naar veilige totaaloplossingen

Een veilige werking moet vandaag een basisfunctionaliteit in elke machine zijn. Maar hoe je al die veilig­heidscomponenten samenbouwt tot een inherent veilig geheel, is geen sinecure. Enerzijds heb je de technologie, die steeds complexer wordt. Anderzijds heb je het wetgevend en regelgevend kader, dat constant evolueert. De expertise waarmee Schmersal zijn veiligheidscomponenten bouwt, stelt het daarom ook ter beschikking van zijn klanten. Onder de noemer tec.nicum biedt het tal van diensten om projecten en veiligheidsoplossing te implementeren in nauwe samenwerking met klanten. Een total safety system provider, dus. 

Schmersal kan bogen op meer dan 75 jaar ervaring als leverancier van veiligheids- en automatiseringscomponenten. Het doet dat vanuit vestigingen in meer dan twintig landen. “We zijn wereldwijd actief als één groot team”, zegt Remy Van Bokhoven, general manager voor Schmersal Belgium. “Service staat centraal in alles wat we doen. Onze eigen experten staan klanten zo bij met raad en daad omtrent producten en projecten. We kunnen tegelijk een beroep doen op de expertise en de specialisten die aanwezig zijn binnen de groep.”

Andere highlights zijn ongetwijfeld de AM-T100 3D-camera met time of flight technologie, en de Inxpect Safety Radar die in weer en wind voor een betrouwbare zonebewaking zorgt.

Ondersteuning in veiligheid van a tot z

Niet alleen om het juiste advies over componenten te geven. Onder de noemer tec.nicum heeft Schmersal Belgium ook een zeer ruim aanbod aan diensten met dezelfde internationale ruggensteun, opgebouwd rond vier pijlers: consultancy, engineering, integratie en academy. “Kort samengevat, willen we van componenten echte oplossingen maken. Altijd vanuit de noden van de klant. Die zijn het vertrekpunt, maar we kunnen wel de cirkel rond maken en hem van a tot z begeleiden”, vertelt Van Bokhoven. Van het bedenken van het veiligheidsconcept, met respect voor alle geldende normen. Over het uitwerken van de engineering en het uitvoeren in de praktijk. Tot het opleiden van klanten om tot een veilige werking en onderhoud te komen. “Totaaloplossingen dus, die geen black box zijn. We leren onze klanten er zelf mee werken.”

Veiligheid als fulltime focus

Een taak die Van Bokhoven overigens steeds belangrijker ziet worden. “Machines bevatten alsmaar meer intelligentie. We kunnen van onze hardware daarom kant-en-klare oplossingen maken, waarbij de klant niks meer hoeft te programmeren, maar enkel configureren in functie van zijn toepassing. Hiermee proberen we ook een antwoord te bieden op de schaarste aan technisch personeel waar heel de markt onder lijdt.” In België is Schmersal nu een aantal jaren heel hard aan de slag met tec.nicum. Een succesverhaal. “Er is wel degelijk veel vraag. Machines moeten veilig werken, maar er moet ook veilig aan te werken zijn. Op deze domeinen kunnen we flink wat expertise toevoegen, ook vanuit heel projectgebonden specialismes. Voor onze mensen is veiligheid immers een fulltime job. De klant kan zich zo focussen op zijn eigen activiteiten.”

De Safety FieldBox maakt een eenvoudige plug-and-play installatie van maximaal acht veiligheidsschakelcomponenten mogelijk.

Veiligheid naar een hoger niveau

Het uiteindelijke doel is de veiligheid van een machine of toepassing naar een hoger niveau tillen. “We zijn uiteraard niet de enige die dit aanbiedt. Maar wie ons kent van onze producten, weet dat er specialisten achter zitten. Dat is ook waarom we altijd weer weten te innoveren op het vlak van veiligheid en waarom we met onze diensten klanten zo goed kunnen ontzorgen.” 

Op Indumation zullen ook van die innovatiekracht een aantal staaltjes te zien zijn. De Safety FieldBox bijvoorbeeld, die een eenvoudige plug-and-play installatie van maximaal acht veiligheidsschakelcomponenten mogelijk maakt. Op de afgelopen SPS werd een derde variant voorgesteld, waardoor ze nu alle mogelijke protocollen (EtherCAT, PROFINET, Ethernet/IP) aankunnen om het veiligheidscircuit te laten communiceren met overkoepelende netwerken. Andere highlights zijn ongetwijfeld de AM-T100 3D-camera met time of flight technologie, en de Inxpect Safety Radar die in weer en wind voor een betrouwbare zonebewaking zorgt. 

SCHMERSAL – Stand 443

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.