Voorgemonteerd kabelsysteem waarborgt efficiëntie en betrouwbaarheid

NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Voorgemonteerd kabelsysteem waarborgt efficiëntie en betrouwbaarheid
Eén enkele connector voltooit de volledige aansluiting.

Voorgemonteerd kabelsysteem waarborgt efficiëntie en betrouwbaarheid

Tijdrovend, delicaat. Het zijn maar twee van de vele connotaties die de bekabeling van industriële machines meekrijgt. Tel daar nog de logistieke last van kabels en componenten bij op, en je begrijpt al snel waarom machinebouwers voor hun kableerwerk meer en meer de uitbesteding overwegen. Het Nederlandse Harwi zette die stap, en valt als bouwer van industriële paneelzagen volledig terug op specialist Lapp voor de voormontage van zijn kabelsystemen.

Machinebouwer Harwi ontwerpt, bouwt en verkoopt al sinds 1960 duurzame zaagmachines voor de houtindustrie. Die activiteiten worden in grote mate mee gedragen door een uitgebreid dealernetwerk, dat prat gaat op zijn technische kennis, innovatie, en uitstekende aftersales.

Toch was Harwi door de jaren heen ook zelf aan innovatie en ontwikkeling toe geraakt. Toen huidig algemeen directeur Adriaan van Mensvoort eind 2019 de leiding van het bedrijf overnam, werden daarom op korte termijn een aantal nieuwe kwaliteits- en productiviteitsstandaarden gedefinieerd. Van Mensvoort: “Na doorlichting bleek zo vooral de bekabeling van de machines op de algemene efficiëntie en productiviteit te wegen.”

Directeur Adriaan van Mensvoort met het voorgemonteerde kabelsysteem.

Het bedrijf voorzag toen immers nog zelf in alle toebehoren, kabels en connectoren, die het als losse componenten inkocht. Gekwalificeerde, eigen mensen verzorgden hiermee dan het nodige kableerwerk. Later, na uitlevering, diende de klant wel nog zelf de eindaansluiting van de motor op de besturingseenheid uit te voeren. Want standaard worden de Harwi zaagmachines in twee delen geleverd. Van Mensvoort: “Niet zelden maakte de klant bij de aansluiting fouten in de bedrading, en draaide de zaag in de verkeerde richting, of zelfs helemaal niet.”

Van Mensvoort zocht uiteindelijk kabelspecialist Lapp op voor een technische oplossing die de impact van de machinebekabeling op het hele proces moest optimaliseren. 

Lapp stelde hierop een vooraf geassembleerd kabelsysteem met aangepaste multiconnector voor. Concreet bestaat het systeem uit een stevige plastic doorvoerflexibel die alle benodigde kabels bevat. Door alle kabelterminals in één punt te centraliseren, kon de noodzaak van een kabelboom, met een veelheid aan stekkers en connectoren, worden omzeild. Een speciaal hiervoor ontworpen multiconnector neemt immers binnen één behuizing alle aansluitingen voor zijn rekening. 

De voordelen van zo’n plug-and-play-kabelsysteem laten zich makkelijk raden: 

Naast de aanzienlijke tijdsbesparing – Harwi kon een live gemiddelde van ruim vier uur (!) per machine optekenen – kan je niet om de gewonnen eenvoud en dus winst in efficiëntie heen. 

Van Mensvoort: “Het pijnpunt van weleer werd uiteindelijk tot een snelle routineklus gereduceerd, waardoor het installatieproces – van in de productiehal, over de dealers, tot en met de eindklant – sterk vereenvoudigd werd. Het inpluggen van één enkele connector voltooit immers de volledige aansluiting, waardoor meteen enkele voorheen belangrijke foutenbronnen konden verdwijnen.“ 

De aansluiting is nu een routineklus.

Bovendien wordt de logistieke beweging van een belangrijk deel aan elektrische componenten en kabelmateriaal verminderd; dit vraagt beduidend minder logistieke opvolging en magazijnbeheer.

Een andere troef is de standaardisatie van dit systeem over het gehele machine-aanbod, die voor een onmiddellijke opschaling heeft gezorgd: netto bouwt Harwi nu elke twee tot drie weken één volledige machine meer dan vroeger.

En ten slotte daalt de nood aan geschoold personeel voor het nu uitbestede kableerwerk, en dat is zeker geen luxe in een tijd waarin dit soort competente profielen gaandeweg aan het uitsterven is. 

Elegant in bediening én efficiënt in performantie.

Dat de voorassemblage van het volledige kabelsysteem in onderaanneming gebeurt, introduceert ook een stuk afhankelijkheid, begrijpt Adriaan van Mensvoort: “De uitbesteding van zoiets essentieels kan enkel op basis van heel veel vertrouwen in de leverancier, met wie wij al vele jaren prima samenwerken. Dankzij het meedenkend en innovatief potentieel van Lapp zijn we tot een zeer compacte kabeloplossing gekomen die tegelijk elegant in bediening én efficiënt in performantie is” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.