NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Zonder automatisering geen duurzame toekomst

Zonder automatisering geen duurzame toekomst

Simply Automate. Het was het motto voor Siemens op de afgelopen editie van de SPS. Het bedrijf zet in op nieuwe producten en diensten om complexe processen eenvoudig te automatiseren. Want automatisering is een must, willen we de uitdagingen van de toekomst, met de strijd tegen de klimaatopwarming voorop, het hoofd bieden. En daarbij hoort ook artificiële intelligentie.

Een veerkrachtige industrie is een industrie die zijn processen  snel  kan aanpassen aan veranderingen. Naast de klassieke kopzorgen –  bedrijven zijn altijd op zoek naar manieren om de efficiëntie en kwaliteit op te drijven en kortere innovatiecycli neer te zetten –  vragen duurzaamheid, verstoorde supply chains en het tekort aan technisch geschoold personeel om meer van dattum. Automatisering is niet langer een  hebbedingetje maar een must als we de cijfers zien: tegen 2030 moeten onze emissies met 45% dalen en zullen er 85 miljoen geschoolde werkers tekort zijn.

Naar een autonoom opererende fabriek

“Er is veel veranderd sinds de vorige editie van SPS”, vertelde Rainer Brehm, CEO Factory Automation. “5G is beschikbaar voor Profibus. De eerste virtuele PLC die we voorstelden op de Hannover Messe gaat in januari live bij Audi. Door TIA Portal en Industrial Operations X samen te brengen, hebben we een platform gecreëerd om te evolueren van een geautomatiseerde naar een adaptieve productie en op termijn zelfs een autonoom opererende fabriek”.

Motion eenvoudiger dan ooit

Brehm maakte zijn verhaal concreet met het voorbeeld van een fabriek die plastic afval recycleert. “Dankzij de introductie van TIA Portal V19 gebeuren engineering, sturing en aandrijving van motion processen eenvoudiger dan ooit. Van individuele assen tot de meest complexe kinematica, altijd voorzien van een grafische gebruikersinterface.” De Simatic Motion Interpreter maakt het mogelijk om te programmeren zonder gespecialiseerde kennis of aanpassingen te maken aan het proces, zonder het PLC-programma te verstoren. De Sinamics S200 en S210 zorgen dan weer voor het optimaliseren van de prestaties van standaard servodrives in functie van de toepassing, virtueel testen met een digital twin incluis.

Energie-efficiënte oplossingen, zwart op wit

Tweede stap naar de fabriek van morgen: efficiënter omspringen met grondstoffen. De Sinamics G220 is een oplossing die geld en ruimte bespaart en voor 95% minder harmonische verstoring zorgt. Connectiviteit naar edge of cloud is inbegrepen. De motor wordt individueel herkend om de parameters optimaal in te stellen en producten met een lage ecologische voetafdruk in de markt te zetten. “Energie-efficiëntie die overigens ook gedocumenteerd kan worden”, voegt Brehm toe. “Siemens producten krijgen voortaan een ID Link waarin alle EPD data (environmental product declaration) te lezen staat. We zijn op weg naar digitale productpaspoorten. Dat gebeurt overigens niet met Siemens technologie maar volgens internationale standaarden.”

Modulaire apps met Mendix

Apps worden ook steeds belangrijker in industriële omgevingen. Met Mendix on Edge wordt het kinderspel om apps te kopen of er zelf één te bouwen. Op die manier kunnen IT en OT naadloos integreren. Herbruikbare modules maken het bovendien snel en eenvoudig om nieuwe apps te ontwikkelen.

Industrieel robuuste AI

Ten slotte kunnen we niet om artificiële intelligentie heen. De hele wereld leerde er het afgelopen jaar de kracht van kennen. ChatGPT genereert 1 à 2 miljard kliks per maand. Maar voor de industrie volstaat het niet dat antwoorden ‘waarschijnlijk’ zijn, machines moeten kunnen vertrouwen dat de info correct is. Siemens werkte daarom aan een industrial-grade artificiële intelligentie. Het bouwde voor Schaeffler een industriële co-piloot. Een gesofisticeerd AI-model dat code kan schrijven over hoe de machine onderhouden moet worden. Op basis van de foutcode onderzoekt het de oorzaak van falen en begeleidt het techniekers stap voor stap door het herstelproces. “AI ondersteunde productie is de toekomst om sneller en efficiënter te worden. Het geeft gewone operatoren superkrachten”, besluit Brehm.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.