Waarom bedrijven zich in vraag moeten durven stellen - Industrial Automation
Platform over productie- en procesautomatisering
Waarom bedrijven zich in vraag moeten durven stellen

Waarom bedrijven zich in vraag moeten durven stellen

Vergeet hyperautomation. Het was nochtans het thema dat RoboRana centraal zette op zijn klantendag vorig jaar. Een nieuw jaar gaf nieuwe inzichten. “Het moeilijkste dat bedrijven kunnen doen is zichzelf in vraag stellen. Ook wij. Maar dat is net wat nodig is om in een snel veranderende wereld relevant te blijven. Alleen zo kunnen bedrijven vervellen tot autonomous enterprises”, vertelt zaakvoerder Mathias Fransen. Wat dat precies inhoudt en hoe de weg daarnaartoe eruit ziet werd duidelijk op de jongste editie van de RoboRana klantendag. En hopelijk ook op het einde van dit artikel.

Bedrijven die bij RoboRana komen aankloppen – en dat zijn er wel wat, sinds de start zes jaar geleden bouwde RoboRana een indrukwekkende referentielijst uit – doen dat vaak met een technologievraag. Kunnen we dit proces met RPA, IPA, data-inzichten, AI, hyperautomation … gaan optimaliseren en automatiseren? “Aan hypes en buzzwoorden geen gebrek vandaag, maar die mogen nooit het uitgangspunt zijn. Want morgen is er weer iets nieuws, zo snel gaat het. Technologie moet ten dienste staan van een groter doel: het weerbaarder maken van organisaties, zodat ze de flexibiliteit hebben om in te spelen op al die veranderingen”, opent Fransen. Hij haalt het voorbeeld aan van Kodak, dat de boot naar digitale fotografie volledig miste. Maar ook GSK beschikte niet over de tools om snel te schakelen met zijn processen en een coronavaccin te ontwikkelen aan dezelfde snelheid als de concurrenten. “Ze hebben zich te weinig de vraag gesteld: wat als?”.

Status quo uitdagen

RoboRana gelooft daarom niet in stilstaan. “We moeten de status quo uitdagen. We moeten ons als bedrijven en organisaties voortdurend zelf in vraag stellen. Past onze bedrijfsvoering, ons product nog binnen de toekomstige manier van werken? Uit die antwoorden kan je dan de juiste prioriteiten destilleren om de volgende stappen te zetten. En dan herhaalt het proces zich weer van vooraf aan.” Het einddoel is volgens Fransen de autonomous enterprise: een bedrijf dat door elke storm de juiste toekomstgerichte focus weet te houden en zijn processen daaraan kan aanpassen. En daar staan ze niet alleen voor. “Er komen steeds meer uitdagingen op bedrijven af: hogere arbeidskosten, om klimaatdoelstellingen te halen, verstoorde supply chains te beheren, de kosten onder controle te krijgen … We willen een kompas voor ze zijn, dat altijd het complete plaatje en de richting voor ogen houdt.”

Weg van single point solutions

Weg met technologie dan? “Helemaal niet. Processen verbeteren en automatisering zijn geen luxe meer maar een must. Niet om jobs af te pakken, maar net om de schaarste aan personeel op te vangen en iedereen een zo zinvol mogelijke jobinvulling te geven. Maar we moeten weg van single point solutions”, waarschuwt Fransen. Dat wil niet zeggen dat alles in één keer moet veranderen. Integendeel. Maar het moet wel in elkaar vloeien. “Het is een continu proces van zoeken naar verbeterpunten in de processen en de procesdata die daaruit voortvloeit weer te gebruiken voor het volgende project. Er is niet één zaligmakende oplossing. Er is een hele keten nodig van expertise en technologie om telkens de noodzakelijke veranderingen in gang te zetten.” RoboRana speelt hier op in met zijn nieuwe structuur die zes entiteiten telt, elk vanuit een eigen specifieke technologische invalshoek. “Omdat we zo zelf de flexibiliteit kunnen houden die we prediken. Een nieuwe hype kunnen we snel vertalen in een nieuwe cel en verweven in ons eigen ecosysteem. Daarenboven houden we zo onze eigen mensen in beweging.”

Data en inzichten om beter te werken

De essentie van wat RoboRana dan brengt? End-to-end intelligente oplossingen die bedrijven de data en inzichten leveren om efficiënter te werken en te blijven vooruitgaan. “Alle antwoorden zijn eigenlijk in de data terug te vinden. Het is gewoon een kwestie van de juiste vragen te stellen. Maar het vergt lef om jezelf in vraag te stellen. Zijn we wel nog de juiste dingen aan het doen? Zijn we wel nog relevant? Dat is ook het mooie van het Kodak verhaal. Vandaag timmert het bedrijf, in afgeslankte versie, weer stevig aan de weg. De knappe bollen die overbleven hebben een manier gevonden om zichzelf, als een feniks uit de as, heruit te vinden. Om weer dichter bij hun klanten te staan. Dat is inspirerend”, besluit Fransen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten