Al 30 jaar de puntjesop de i in veiligheid - Industrial Automation
Platform over productie- en procesautomatisering
Al 30 jaar de puntjesop de i in veiligheid
Wat niet iedereen in de industrie weet, is dat Pilz – al vrijwel sinds de opstart in België – klanten evengoed ondersteunt met wat na de risicoanalyse volgt: safety concept, design en implementatie.

Al 30 jaar de puntjesop de i in veiligheid

Pilz Belgium bestaat dertig jaar in 2025. De producten van Pilz zijn goed gekend in de industrie om de veiligheid te borgen. Wat velen nog niet weten is dat de veiligheidsspecialisten van het Belgische dochterbedrijf tal van diensten leveren om hun klanten te ondersteunen. Die omvatten consultancy, engineering en training. Niet alleen om de veilige werking van machines te verzekeren, Pilz doet dat ook voor alles wat te maken heeft met procesveiligheid. Zo hebben klanten voldoende aan één partner, met uitgebreide ervaring in alles van veiligheid, over de volledige safety lifecycle.

Van links naar rechts: Wesley Tits, Brecht Torrekens, Joris De Pauw en Maarten Bouwen.

Om een machine veilig te maken, moet je eerst weten wat de risico’s zijn. Zowel de ‘oude’ Machinerichtlijn als de ‘nieuwe’ Machineverordening (vanaf 2027) nemen dat ook als vertrekpunt van de regelgeving. “Klanten doen al jaren een beroep op onze diensten om die risicobeoordeling voor hen te maken. Onze specialisten in België hebben immers een uitgebreide ervaring op het gebied van veiligheid. En is er toch een project dat om heel gespecialiseerde kennis vraagt, dan kunnen we een beroep doen op een wereldwijd netwerk van Pilz-experts. Ze weten wat er nodig is om aan de wetgeving te voldoen, in binnen- en buitenland, maar ook hoe belangrijk het is om machines werkbaar te houden. We analyseren waar de risico’s zitten, hoe ernstig die zijn en ontwikkelen een veiligheidsconcept dat ze elimineert of terugbrengt tot een aanvaardbaar risico”, vertelt salesengineer Joris De Pauw. “Vergelijk het gerust met de bouw van een huis, we zijn de architect die bepaalt waar de ramen en deuren moeten komen.”

Zelfs in de validatie van veiligheidstechnologie gaat Pilz een stapje verder. “Omdat ook hier weer kennis echt het verschil maakt.”

Mechanische en elektrische engineering

Wat niet iedereen in de industrie weet, is dat Pilz – al vrijwel sinds de opstart in België – klanten evengoed ondersteunt met wat na de risicoanalyse volgt: safety concept, design en implementatie. Het biedt heel wat voordelen om dat bij dezelfde partner neer te leggen, omdat die de installatie al tijdens de voorstudie heeft leren kennen. “We hebben de analyse gemaakt en weten waarom bepaalde keuzes gebeurd zijn in het ontwerp en welke impact eventuele wijzigingen kunnen hebben op de rest van de keten,” legt Brecht Torrekens, Safety Solutions Engineer, uit. In de designfase bepaalt Pilz wat er concreet nodig is – zowel mechanisch als elektrisch – om de veiligheid te borgen en aan welke specificaties al die componenten moeten voldoen. De engineering, zeg maar. “We zoeken uit wat technisch de beste oplossing is voor de klant. Dat hoeft niet noodzakelijk een Pilz-product te zijn. Is de klant gestandaardiseerd op een ander merk of hebben we bepaalde technologie zelf niet in het aanbod, dan kijken we verder.”

Appels met appels vergelijken

Daarnaast werkt Pilz de elektrische schema’s uit, tekent indien gewenst de nieuwe elektrische kast in 3D en bezorgt het de klant alle technische informatie. Torrekens: “Die kan dan met ons lastenboek aan de slag om appels met appels te vergelijken en een transparantere, vaak scherpere, offerte te krijgen voor de werken.” Maar ook hier kan Pilz weer een extra helpende hand aanreiken. Voor de eigenlijke implementatie werkt het zelf samen met vaste partners – integratoren die eveneens opgeleid zijn in veiligheid en in Pilz-technologie. “Wat we wel zelf doen is het programmeren van de veilig­heidscontroller. Zo zijn we zeker dat alles wat staat aangegeven in de risicoanalyse, afgedekt is in de sturing, zodat de machine echt veilig en betrouwbaar werkt. Wel reiken we de klant trainingen en een kopie van het programma aan, zodat hij er zelf mee kan werken en het veiligheidssysteem geen black box wordt.” 

Pilz programmeert zelf de veiligheidscontroller. “Zo zijn we zeker dat alles wat staat aangegeven in de risicoanalyse, afgedekt is in de sturing, zodat de machine echt veilig en betrouwbaar werkt.”

Validatie en training

Zelfs in de validatie van veiligheidstechnologie gaat Pilz een stapje verder. “Omdat ook hier weer kennis echt het verschil maakt”, gaat Maarten Bouwen, Safety Solutions Engineer en Pilz Academy Coordinator, verder. “We weten hoe we bepaalde fouten kunnen uitlokken of simuleren om te zien of de machine wel juist reageert. Operatoren moeten immers onder alle omstandigheden kunnen vertrouwen op de machine waar ze aan werken. Met de houding ‘het zal wel in orde zijn’ nemen we daarom nooit genoegen.” Na de validatie bezorgt Pilz bedrijven een uitgebreid rapport om toe te voegen aan het technisch constructiedossier, wat onderdeel uitmaakt van het CE-traject. Maar ook daar houdt het niet op. “In onze Academy kunnen ze terecht voor product- en kennistrainingen, zowel in open opleidingen als inhouse trainingen. Rode draad is telkens dat we de theorie laten vergezellen van praktische oefeningen. Dat gaan dan om een casus waarin verschillende valkuilen verwerkt zitten. Hoe meer ze zelf aan de slag gaan met de materie, hoe meer we die veiligheidsprincipes erin slijpen. We geven cursisten ook een inkijk in de Pilz-methodiek door ze templates, documenten en rapporten te tonen.”

Om een machine veilig te maken, moet je eerst weten wat de risico’s zijn. Zowel de ‘oude’ Machinerichtlijn als de ‘nieuwe’ Machineverordening (vanaf 2027) nemen dat ook als vertrekpunt van de regelgeving.

Procesveiligheid

Een indrukwekkende staat van dienst in veiligheid dus. Maar wat Pilz echt helemaal uniek maakt op de markt, is dat het ook uitgebreide expertise heeft in procesveiligheid. Daar zet Safety Solutions Engineer Wesley Tits al enkele jaren mee zijn schouder onder. “Bij de meeste spelers actief in veiligheid is het vaak het één of het ander, terwijl in de industrie net heel veel toepassingen en sectoren nood hebben aan beide. Bevat je machine een vat waarin iets op temperatuur of onder druk gehouden wordt, dan komen er dus andere spelregels bij kijken om ook de veiligheid van dat proces te borgen.” De risicoanalyse wordt dan bijvoorbeeld een HAZOP en LOPA-studie. Het vergt vanzelfsprekend specifieke kennis die ze bij Pilz Belgium al meer dan tien jaar aan het uitdiepen zijn. “Maar eigenlijk doen we precies hetzelfde met processen als met machines: we ondersteunen klanten over de volledige safety lifecycle, training incluis”, besluit Tits.

Safety first bij TotalEnergies

Een project waarin heel veel van die disciplines samenkwamen is de vernieuwing van de vatensilo bij TotalEnergies in Ertvelde. Daar worden lege olievaten aangevoerd met vrachtwagens, manueel op een transportband gelegd om dan via een systeem van kantelaars en rolbanden naar de vatensilo te gaan. Het liftsysteem plaatst de vaten in de vatensilo voor opslag. Wanneer de vraag naar vaten komt vanuit de productie, worden deze vaten automatisch weer uit de silo gehaald en naar de productielijnen getransporteerd. De oude installatie was niet voorzien van hekwerk. Dat leverde nog te veel mogelijke risico’s op die TotalEnergies preventief wilde aanpakken. Als jarenlang gewaardeerde partner tekende Pilz een nieuw concept uit op basis van een uitgebreide risicoanalyse. Dat bestond uit hekwerk met deuren, voorzien van onze veilige magnetische vergrendelingen en een sleuteltransfersysteem, zodat de machine in veilige toestand blijft, zolang er zich iemand binnen het hekwerk bevindt. Daarnaast integreerde Pilz valbeveiligingen aan de liften. Het verzorgde tevens de engineering, inclusief de aanpassingen die nodig waren aan de elektrische kasten. Voor de aansturing werd de PSS4000 veiligheids-PLC gekozen. Voor de lichtschermen werd dan weer de standaard van TotalEnergies aangehouden. Vervolgens stond Pilz in voor de programmatie, de validatie, de opstart van de installatie en de training van de operatoren.

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Pilz Belgium.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Telefoonnummer +32 9 3217570 E-mailadres info@pilz.be Website pilz.com/nl-BE

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten