Een standaardmachine kopen of er een op maat laten maken? - Industrial Automation
Platform over productie- en procesautomatisering
Een standaardmachine kopen of er een op maat laten maken?
Maatwerk start vanaf nul. Dat wil zeggen dat we alles nog moeten engineeren en bouwen. En dat is een proces van langere adem.

Een standaardmachine kopen of er een op maat laten maken?

Welke machine hebben jouw productieproces en product nodig om het sneller, flexibeler en veiliger te doen dan de concurrentie? Als ondernemer ben je eigenlijk de enige die een zinnig antwoord kan geven op die vraag. Maar VINTIV reikt bedrijven wel een leidraad aan om de juiste beslissing te nemen. “Ook al zijn wij van VINTIV prototypebouwers, toch helpen we klanten om die denkoefening eerlijk te maken. Het heeft immers geen zin om voor maatwerk te kiezen als er geen businesscase voor is. De meerprijs moet een meerwaarde opleveren, anders bouw je geen langetermijnrelatie op,” aldus VINTIV Director Joris Ceyssens.

Die denkoefening maakt VINTIV aan de hand van vier criteria: doorlooptijd, prijs, risico en competitief voordeel.  Ceyssens: “Bij een standaardmachine is het ontwerp al 100% klaar en heeft de technologie zich meestal al bewezen. Maatwerk start vanaf nul. Dat wil zeggen dat we alles nog moeten engineeren en bouwen. En dat is een proces van langere adem. Onze experten moeten eerst het proces bij de klant goed begrijpen en leren hoe het product zich gedraagt. Dan pas kunnen de iteraties, waarbij de mechanica, elektronica en software steeds meer op punt gesteld worden, elkaar beginnen opvolgen. Toch proberen we de doorlooptijd zo kort mogelijk te houden. Enerzijds door onze ervaring in de productie. Anderzijds door heel veel kennis inhouse te borgen.”

Het argument dat het meeste in het voordeel van maatwerk spreekt, is het competitief voordeel dat je ermee bereikt.

Kijk naar de TCO

Ook op vlak van prijs zal een machine op maat de duimen moeten leggen tegen seriemachines. “We raden klanten die een idee hebben om hun productie beter te laten presteren altijd aan om eerst een grondig marktonderzoek uit te voeren. Als het met een standaardmachine kan, zal het altijd de goedkopere keuze zijn. In het bouwen van een eerste prototype kruipen nu eenmaal veel uren. De engineering zal de grootste kost zijn. Het wordt al interessanter als de ontwikkelde machine ook in andere vestigingen kan worden ingezet. Daarnaast zal de hogere investering zich terugbetalen door producten van hogere kwaliteit en een beperktere nood aan revisies en updates. Wie de prijs vergelijkt, kijkt dus het beste naar de volledige TCO,” aldus Ceyssens. 

Risico terugbrengen met proof of concept

Standaardmachines brengen slechts een laag risico met zich mee. Ze zijn reeds gevalideerd, de uitkomst is gekend. “Met andere woorden, je kunt het resultaat van je investering perfect op voorhand inschatten.” Een wetenschap die maatwerk niet kan geven. “Elke machine die we bouwen is uniek en dus per definitie nog niet gevalideerd,” vertelt Ceyssens. “Het uitgangspunt is net om gebruikers meer functionaliteiten te geven dan ze in standaardmachines terugvinden, maar dat brengt een hoger risico met zich mee. Als we aanvoelen dat er te veel onzekerheden zijn, voeren we eerst een beperkte proof of concept uit om de haalbaarheid te testen. Dat kan virtueel, maar dan moet je een model hebben om van te vertrekken. Maar eigenlijk kun je met een eenvoudige testopstelling best al veel borgen. En daar hebben we in ons atelier de machines, mensen en capaciteit voor.”

IP borgen, positie versterken

Het argument dat het meeste in het voordeel van maatwerk spreekt, is het competitief voordeel dat je ermee bereikt. Ceyssens: “Bij een off-the-shelfmachine hebben je concurrenten toegang tot exact dezelfde oplossingen. Je creëert dus geen concurrentievoordeel of unieke marktpositie. En als je bij die fabrikanten gaat aankloppen voor kleine aanpassingen, zul je nooit dat IP kunnen claimen. Met maatwerk daarentegen krijg je een uniek productieapparaat dat compleet ontworpen en gebouwd is volgens je wensen. Wij bieden als ontwikkelaar het complete technische constructiedossier van de machine aan. Zo ben je 100% zeker dat je machine, en alle voordelen die ze oplevert ten opzichte van concurrenten, ook echt van jou is.” De beste maatwerkoplossingen vereisen immers dat er flink wat kennis gedeeld worden. “Maatwerk is cocreatie. Je hebt ook een team bij de klant nodig om procesinput te geven en de iteraties mee te beoordelen en te sturen. Het gaat om innovatieve machines met vaak veel complexe technologie in. Je moet die kunnen faciliteren.”

Elke machine die VINTIV bouwt is uniek en dus per definitie nog niet gevalideerd. Het uitgangspunt is net om gebruikers meer functionaliteiten te geven dan ze in standaardmachines terugvinden.

Beste van twee werelden

“Het hoeft overigens geen zwart-witverhaal te worden, voegt Ceyssens nog toe. “Maatwerk kan ook vertrekken van een bestaande machine of kan een gedeeltelijke automatisering betreffen.” Hij geeft het voorbeeld van auto-injectoren, voorgevulde injectiespuiten die gebruikt kunnen worden bij een ernstige allergische reactie. “De assemblage van zulke noodpennen is meestal toegespitst op één product. Met maatwerk konden we flexibiliteit inbouwen om ze telkens weer anders samen te bouwen. Maar de labeling kon met een standaardoplossing gebeuren. Zo creëer je het beste van twee werelden.” 

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met VINTIV.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Telefoonnummer +32 11 52 53 70 E-mailadres info@vintiv.be Website vintiv.be/

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten