Klant is koning – dat is het motto van LAPP. Vanuit deze filosofie is de wereldmarktleider in industriële kabel- en verbindingstechnologie sinds 2016 bezig met een transformatie van producent naar full-serviceprovider. En met succes, zoals bleek tijdens de tweedaagse persconferentie in oktober, waar indrukwekkende resultaten werden gepresenteerd.
Met meer dan 40.000 producten in hun standaardassortiment biedt LAPP een brede waaier aan oplossingen. Toch vinden sommige klanten zelfs in dat uitgebreide portfolio niet wat ze nodig hebben. In dergelijke gevallen biedt LAPP maatwerkoplossingen, dankzij de expertise van hun wereldwijde engineeringteam.
“De afgelopen vijf jaar heeft LAPP meer dan 200 nieuwe producten gelanceerd”, vertelt Chief Technology Officer Hubertus Breier. “Denk aan innovatieve oplossingen zoals de ETHERLINE® GUARD, een conditiebewakingssysteem voor preventief onderhoud van dataverbindingen, of de ÖLFLEX® SERVO FD zeroCM®-motorkabel, die 60% minder stroom lekt dan traditionele kabels. En natuurlijk de ETHERLINE® FD bioP Cat.5 ethernetkabel, met een buitenmantel die voor 40% uit hernieuwbare biologische grondstoffen bestaat.”
“Dankzij onze in-house expertise kunnen we deze maatwerkoplossingen bieden”, gaat Breier verder. “We doen meer dan alleen de productie; we begeleiden de klant vanaf het eerste advies tot aan de levering. Onze teams werken samen aan elk aspect: van mechanisch ontwerp en materiaalontwikkeling tot kunststofverwerking, functioneel ontwerp, simulaties, analyses en mechanische tests.” Full service? Absoluut.
Een goed voorbeeld van de innovatieve oplossingen van LAPP is FOCUS, een onderzoeksproject voor de kust van Sicilië dat wordt ondersteund door de Europese Unie. Het doel is een nieuwe meetmethode te ontwikkelen om zeebevingen beter te voorspellen. Universiteiten uit Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Duitsland onderzoeken samen met private bedrijven hoe glasvezelmonitoring kan worden ingezet op actieve breuklijnen op de zeebodem.
Voor dit project ontwikkelde LAPP een speciale onderwaterkabel, die twintig centimeter diep in de zeebodem ligt voor meer stabiliteit. De kabel bevat tien single-mode glasvezels, koperen geleiders en twee optische kabels in roestvrijstalen buizen, omhuld met TPU en een polyurethaan buitenmantel voor extra bescherming. De kabel is ontworpen voor de zware omstandigheden op de zeebodem en is bestand tegen zout water en hoge druk. “Deze kabel heeft uitstekende elektrische eigenschappen, een hoge mechanische weerstand, een temperatuurbereik van -30 tot +80 graden Celsius, en een maximale trekkracht van 1.500 daN. Het uiteindelijke doel is telecommunicatiekabels te ontwikkelen die automatisch tektonische veranderingen kunnen meten en detecteren”, zegt Breier.
Over naar de zalm op ons bord, te beginnen met het slechte nieuws: kweekzalm wordt vaak aangetast door zalmluis. Deze parasiet voedt zich met het slijm, de huid en het bloed van de vis, waardoor die ziek wordt. Maar er is ook goed nieuws. Het Noorse bedrijf Harbor AS ontwikkelde een robuuste, gepatenteerde oplossing om zalm te beschermen tegen deze parasiet. De Harbor Fence beschermt zalmkooien met een elektromagnetisch veld dat de luislarven neutraliseert zodra ze de kooi binnenkomen. Voor deze oplossing deed Harbor AS een beroep op de expertise van LAPP. “Ons Specialty Cable-departement ontwikkelde een speciale elektrodekabel die elektriciteit geleidt en zo een elektromagnetisch veld of barrière creëert”, licht Breier toe.
Tot nu toe was er in havens nauwelijks stroomvoorziening, waardoor schepen hun motoren moesten laten draaien tijdens het aanmeren. Dit veroorzaakte een enorme CO2-uitstoot en vervuiling. Het Noorse bedrijf ZINUS AS ontwikkelde een duurzame, volledig automatische laadfaciliteit voor schepen en ferry’s. In plaats van brandstof kunnen zij nu elektriciteit gebruiken terwijl ze aanmeren. De Zinus Port Power brengt een laadkabel aan boord via een toren of de railing van het schip. Om dit mogelijk te maken, ontwikkelden LAPP en ZINUS een kabel die hoge stroomvoltages aankan, een kleine buigradius heeft en tegelijkertijd flexibel en licht is. De gure omstandigheden in havens vereisen bovendien dat de kabel bestand is tegen extreme weersomstandigheden, mechanische belasting, UV-straling, lage temperaturen en contact met zeewater.
Naast de duizenden standaardproducten biedt LAPP altijd een op maat gemaakte oplossing voor elke uitdaging. Specialty cables zijn inmiddels een echte specialiteit van de kabelfabrikant. Hiervoor werkt het bedrijf nauw samen met het IKT Institute of Plastics Technology aan de Universiteit van Stuttgart. Prof. Dr. Christian Bonten, expert in kunststoftechnologie en jarenlang adviseur van LAPP, legt uit: “Werken met kunststoffen is een kunst. Je kan het vergelijken met haute cuisine: speciale mengsels en technieken leveren perfecte resultaten, zowel in de keuken als in de kunststofwereld.”
In de industrie worden voornamelijk vier kunststoffen gebruikt: PVC, de veelzijdige allrounder; TPE, een elastisch materiaal; temperatuurresistente polyamiden; en polyethyleen, dat onder andere in fotovoltaïsche toepassingen en railvoertuigen wordt gebruikt. “Dankzij ons onderzoek heeft LAPP maar liefst 400 verschillende kunststofverbindingen goedgekeurd voor hun producten”, zegt Bonten.
LAPP werkte jarenlang aan de optimalisatie van hun materialen en heeft diepgaande kennis van kunststoffen. Het bedrijf beheerst het volledige proces, van grondstof tot eindproduct, en levert maatwerk door een perfecte afstemming van alle componenten. Vroeger was LAPP vooral een verwerker van grondstoffen, maar inmiddels produceert het bedrijf zijn eigen grondstoffen, met twee productielijnen die ze omzetten in granulaten. Een andere lijn mixt een speciale samenstelling voor vuurbestendige, halogeenvrije kabels. Vernieuwing en innovatie staan bij LAPP altijd centraal.
Neem dan rechtstreeks contact op met Lapp Benelux B.V..