Er bestaat een mooi Engels woord voor – ‘servitization’ – dus het moet wel interessant zijn. Dit werd duidelijk tijdens het event The Pace of Automation van Lenze, waar veel bezoekers benieuwd waren naar de voordelen van nieuwe businessmodellen. “In de toekomst zal dit dé manier zijn om je te onderscheiden”, voorspelt Klaas Nebuhr van Lenze.
Digitalisering is vergelijkbaar met de apps op je smartphone. Je gebruikt die niet omdat het icoontje er leuk uitziet, maar omdat ze waarde toevoegen. Zo is het ook met digitalisering voor machinebouwers. “Over een paar jaar zal de kwaliteit van je machine geen onderscheidende factor meer zijn”, waarschuwt Klaas Nebuhr, Head of Digital Portfolio bij Lenze. “Denk aan pc’s. Vroeger kocht ik elk jaar een nieuw model omdat het zoveel meer mogelijkheden bood. Vandaag is dat niet meer het geval; alles draait om de prijs. En die concurrentiestrijd kunnen we in West-Europa niet winnen met onze kostenstructuur. We moeten het anders aanpakken.”
Digitalisering biedt het antwoord op dalende marges en de war for talent. “De operatoren aan je machines hebben niet meer hetzelfde kennisniveau als vroeger. Dit heeft gevolgen voor het ontwerp van je machines. Gebruiksgemak is nu een topprioriteit”, legt Nebuhr uit. Het draait ook om hoe bedrijven zich organiseren. Door betere service te leveren, kunnen ze zich onderscheiden. Servitization-modellen gaan nog een stap verder: in plaats van alleen machines te leveren, kunnen machinebouwers ook productiviteit bieden. Ze hebben daarvoor al de nodige kennis en data in huis. “Wij helpen hen graag om dat potentieel strategisch te benutten”, aldus Nebuhr.
De implementatie van servitization hoeft niet complex te zijn. Nebuhr vat het proces in een paar eenvoudige stappen samen: “De toekomst van service is digitaal. Alles begint met het verbinden van je machines. Dit levert direct voordeel op, omdat je dan remote service kunt bieden. Dat betekent snellere ondersteuning zonder reistijd en de bijbehorende kosten.”
De volgende stap is het benutten van de data om transparantie te creëren. “Als je ziet hoe een machine presteert en die gegevens kan vergelijken met eerdere prestaties, kun je data omzetten in waardevolle informatie. Momenteel zit die kennis nog in de hoofden van je team. Zodra je ze echter vastlegt in software, evolueert de machine naar een echte servicemedewerker. Ze genereert dan zelf tickets en voorspelt problemen, wat de OEE (Overall Equipment Effectiveness) van je klant aanzienlijk verbetert.” Dat vormt de basis om stilstand, energieverbruik en productieverlies te verminderen. “Uiteindelijk blijft alleen de KPI van machineproductiviteit over, en die kun je continu verbeteren.”
Wat maakt Lenze een ideale partner in dit traject? “Kennisbeheer wordt de grootste uitdaging voor bedrijven, omdat veel experten met pensioen gaan”, legt Nebuhr uit. “Je moet die kennis van je medewerkers overbrengen naar je machines. Met Nupano hebben we een platform ontwikkeld dat onafhankelijk is van leveranciers en gebruikmaakt van standaardprotocollen. Zo kunnen machinebouwers hun apps en software beter beheren, lokaal en los van het bedrijfsnetwerk, volgens de hoogste cybersecuritynormen. De openheid van dit platform is cruciaal, omdat je daardoor makkelijk kunt integreren met andere applicaties. Onze tip: kies voor open standaarden en oplossingen. En begin gewoon; de digitalisering gaat zo snel dat je de trein mist als je te lang wacht. Start vandaag met leren en experimenteren, met Lenze als partner op de lange termijn”, besluit Nebuhr.
Neem dan rechtstreeks contact op met Lenze.