NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
IoT voor een duurzame wereld
“Met Rosiot kunnen we pompen op afstand opstarten en in het oog houden”, legt CTO John De Gieter uit. Deze toepassing is gebaseerd op het IoT- en cloudplatform Facts van Inimco en bespaart AquaSecurity tonnen CO2 aan verplaatsingskilometers.

IoT voor een duurzame wereld

Duurzaamheid staat hoog op de agenda bij veel bedrijven. Ook bij AquaSecurity, een Belgische specialist in sprinklerinstallaties. Het bedrijf uit Aalst innoveert digitaal om het onderhoud van installaties makkelijker te maken en tegelijk aan predictief onderhoud te doen. Voor de realisatie van deze digitale transformatie deden ze een beroep op het Internet of Things-platform van Inimco. 

AquaSecurity, opgericht in 2002, ondersteunt zijn klanten over de volledige levenscyclus van sprinklerinstallaties. Dit omvat advies en ontwerp, de daadwerkelijke installatie, en het onderhoud ervan. Innovatie en duurzaamheid staan steeds voorop. “Water wordt schaarser”, zegt CEO Laura Saelens. “Daarom willen we dat zowel wijzelf als onze klanten er zorgzaam mee omgaan.” De digitale innovatie waar AquaSecurity voor staat, laat het bedrijf toe om nieuwe businessmodellen uit te werken die bijdragen aan deze missie. “Door op afstand toezicht te houden op installaties, kunnen we proactief handelen om problemen te voorkomen. Dit creëert een aanzienlijke meerwaarde voor onze klanten”, verduidelijkt Saelens.

Op cruciale onderdelen van de installatie plaatste AquaSecurity sensoren, die gecombineerd worden met camerabeelden, om iedere situatie optimaal te beoordelen.

Remote testen en monitoren

Sprinklersystemen moeten volgens de norm elke twee weken getest worden. De pompinstallatie moet daarbij dertig minuten draaien. Onderhoudstechnici rijden hiervoor het land rond. Dat is verleden tijd met het remote test- en monitoringsysteem Rosiot, een samentrekking van IoT en Rosie, een van de bedrijfshondjes van AquaSecurity. 

“Met Rosiot kunnen we pompen op afstand opstarten en in het oog houden”, legt CTO John De Gieter uit. “Op cruciale onderdelen van de installatie plaatsten we sensoren, die gecombineerd worden met camerabeelden, om iedere situatie optimaal te beoordelen. We maken connecties met bestaande brandbeveiligingscomponenten zoals een Modbus TCP, en we gebruiken LoraWan voor draadloze connectiviteit. Via 4G gaan alle data naar de cloud. De data blijven beschikbaar voor zowel AquaSecurity zelf als voor onze klanten.” 

Tonnen aan CO2-uitstoot besparen

Niet alleen kan het bedrijf zich positioneren als een innovator door als enige een volledig werkend remote test- en monitoringsysteem aan te bieden, AquaSecurity bespaart ook tonnen CO2 door de tienduizenden kilometers aan verplaatsing die wegvallen voor zijn onderhoudstechnici. “Bovendien voeren onze technische teams dankzij Rosiot interventies efficiënter uit. Analyses kunnen doeltreffender en sneller worden voorbereid.” De verzamelde data dienen tevens als input voor toekomstige use cases. “We kunnen nu evolueren naar predictief onderhoud en anomaliedetectie. Of uitgebreide remote assistance bieden, zoals het op afstand ondersteunen van een klant of technicus ter plaatse.” Ook de klant profiteert mee door de inzichten die hij krijgt via het platform. “Zo zien ze of bepaalde alarmen dringende actie vereisen of niet”, aldus De Gieter. “Daarnaast kunnen we vroegtijdig problemen opsporen inzake energie- en waterverbruik. En dankzij het predictieve onderhoud gaan installaties langer mee.”

Ook de klanten profiteren mee door de inzichten die ze krijgen via het platform. Zo zien ze of bepaalde alarmen dringende actie vereisen of niet. Daarnaast worden vroegtijdig problemen opgespoord inzake energie- en waterverbruik.

Schaalbare plug-and-play oplossing

Rosiot is gebaseerd op het IoT- en cloudplatform Facts van Inimco. De Gieter: “Door Facts te gebruiken, hadden we meteen alle bouwstenen van Azure ter beschikking. Inimco heeft al onze vragen en ideeën vertaald in een IoT-oplossing om tot dit succesverhaal te komen. Zo was het onze droom om zonder veel voorbereiding de installaties te plaatsen. Inimco ontwikkelde een plug-and-play oplossing, zodat de implementatie niet langer foutgevoelig is en sneller uitgevoerd kan worden. De managed services zorgen er ook voor dat het platform altijd up-to-date is en dat zowel reactief als preventief ingegrepen kan worden.” 

Project engineer Pieter Brijs gebruikt Rosiot op dagelijkse basis. Vanop kantoor kan hij op afstand testen opstarten. Door middel van twee camera’s in het pomplokaal en het nakijken van de historiek van de brandmeldcentrale, controleert hij eerst of het veilig is. Daarnaast checkt hij of er de afgelopen tijd alarmen binnengekomen zijn. “Alle testen worden opgestart vanuit ons ERP-systeem, dat een job doorstuurt naar Rosiot. Op iedere pompinstallatie zit een aantal sensoren. Die meten de zuig-, pers- en systeemdruk, de temperatuur van de koelvloeistof, de lagers en stopbuspakkingen, de ruimtetemperatuur en het niveau van de brandstof.” Tijdens de test kijkt hij alle parameters na van de voorbije week. Na afloop berekent Rosiot automatisch de testresultaten voor het testverslag. Als er problemen opdoken, worden die toegevoegd. 

Een wederzijds engagement en partnership

Inimco begeleidde AquaSecurity van concept tot de uitwerking van de technische architectuur en de implementatie. “In onze oplossing zijn al heel wat componenten out-of-the-box beschikbaar”, duidt Erik De Nert, medeoprichter van Inimco. “Daar bovenop implementeerden we de logica van AquaSecurity, zodat ze die op een schaalbare manier kunnen toepassen bij al hun klanten. Door hen van een plug-and-play oplossing te voorzien, hebben ze ons niet nodig voor iedere installatie. Wel bieden we zowel reactieve als proactieve managed services, en monitoren we de platformen, zodat data continu blijven binnenkomen. We ondernemen proactief alle juiste acties om de continuïteit te garanderen.” 

Het resultaat is een win-winsituatie: verbeterde klantenservice, verminderde CO2-uitstoot en een voorbeeld van hoe IoT de duurzaamheidsdoelstellingen van een bedrijf kan ondersteunen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.