Smeer je kuiten maar alvast in. Machineering 2025 (van 26 tot en met 28 maart) heeft er flink wat vierkante meters bij in vergelijking met de vorige editie twee jaar geleden. En elke vierkante centimeter daarvan zal absoluut de moeite waard zijn om te verkennen. Het zijn immers niet alleen nieuwe exposanten die voor deze XL-versie van de beurs zorgen, ook de bekende namen kiezen voor een maatje meer voor hun stand. Dat moet ruimte bieden aan machines in demo, zodat je de laatste trends en ontwikkelingen echt kan ervaren. Voeg daar nog de kennisuitwisseling die de Expert Classes aanreiken aan toe en er is werkelijk geen enkele excuus om Machineering te missen.
Wie afgelopen jaren de grote internationale metaalbeurzen bezocht of dichter bij huis de Technishow, kon vaststellen dat het niet alleen wagens zijn die uit China komen overwaaien. Het Verre Oosten zet zich ook met machinetechnologie steeds nadrukkelijker op de kaart. “De beursvloer zal bij ons een gelijkaardig beeld vertonen”, bevestigt Karl D’Haveloose van organisator IndustrialFairs. “In de wereld van plaatbewerking hebben ze hier al voet aan wal, in verspaning moet de grote golf nog komen, maar zien we eenzelfde beweging.”
Een trend die zorgt voor een nieuwe dynamiek waar de bezoeker van Machineering alleen maar van kan profiteren. “Een soort van zweepeffect”, noemt D’Haveloose het. “De nieuwkomers willen uitpakken. De Europese merken voelen de hete adem vanuit Azië in hun nek en beseffen dat ze ook hun thuismarkt niet uit het oog mogen verliezen. Het maakt dat heel wat exposanten net iets groter willen uitpakken dan anders. We kloppen af op 2500 m² meer beursoppervlakte dan in 2023. Er zullen daardoor meer machines in demo op de beursvloer staan dan ooit en verschillende automatiseringsoplossingen getoond worden. En daar draait het uiteindelijk voor veel bezoekers vandaag nog om: zien, horen en voelen wat nieuwe technologie voor hen kan betekenen. Het belevingsgehalte zal hoog liggen.”
De diversiteit op de beursvloer laat zich niet alleen in de origine van de exposanten voelen. Exhibition manager Sven Mollie: “Wat Machineering altijd al tot een unieke concept gemaakt heeft, is de compleetheid van het aanbod. We beperken ons niet tot alleen maar plaatbewerking of verspaning. Neen, ook verbindingstechnieken en oppervlaktebewerking komen bij ons op de beursvloer aan bod. De volledige waardeketen van ontwerpen tot maken. Dat tonen we ook in onze tien technologieroutes (zie kaderstukje). En we brengen dan ook nog eens alle actoren binnen die keten samen op de beurs: van machineboeren, tot softwareontwikkelaars, start-ups en zelfs toeleveranciers. Dat moet ook. Iedereen heeft een overvolle agenda. Door er zo een compleet event van te maken, maken we het de moeite waard om tijd vrij te maken om af te zakken naar Machineering. Het is de efficiëntste manier om nieuwe technologie en oplossingen te ontdekken.”
En dat houdt ook in om de bezoekers op de hoogte te brengen van wat er speelt in metaalbewerking. “De concurrentie komt immers niet alleen uit het Oosten. Met Trump aan de macht in Amerika staan de klassieke handelsrelaties onder druk. Ze hebben daar de slogan MAGA, wij willen een lans breken voor MEGA, Make Europe Great Again”, vertelt D’Haveloose. IndustrialFairs doet dat aan de hand van een debat als prelude tot de nocturne op donderdag. Eerst legt Marc De Vos de nieuwe geopolitieke spelregels uit, daarna wordt het startschot gegeven voor een interessant debat waar naast De Vos ook Stéphane Burton (Orizio Groep), Jos De Vuyst (Stow Group), Tim Berckmoes (Anglo Belgian Corporation en Geert Stienen (Deloitte) voor aanschuiven. “Werkt Europa stilletjes aan een comeback als superpower en zo ja hoe? Wat adviseren de experten, wat doen klanten en welke concrete stappen nemen Belgische maakbedrijven. En welke impact hebben de strategische wendingen van OEM’s en machinebouwers op de rest van de keten”, vat D’Haveloose de kernvragen samen.
Daarnaast flankeren de Expert Classes naar goede gewoonte de beursvloer. Nog meer kansen voor bezoekers om zich een halfuur lang onder te dompelen in nieuwe ontwikkelingen. “We proberen met het programma verder te kijken dan the usual suspects”, verklapt Mollie al. “Uiteraard kunnen bezoekers weer rekenen op kennisinstellingen die hen bijpraten over de state-of-the-art in de wereld van metaal. Maar we laten ook maakbedrijven zelf getuigen over hoe ze die technieken dan op de werkvloer implementeren. Verder zoeken we het wat breder. In het kader van duurzaamheid bijvoorbeeld hebben we het over hoe je verlijmde producten weer makkelijk kan uit elkaar halen.” Hij stipt ten slotte nog de lezing van VAARR aan dat hybrid manufacturing al in de praktijk brengt.
Elke beursdag werpt IndustrialFairs ook een andere spotlight. Op woensdag krijgen de metaalbewerkers van morgen het podium. Naar jaarlijkse gewoonte is er de Metal-Alliance Learning Tour van Agoria die jongeren wil laten kennismaken met de geavanceerde productietechnologie van vandaag. Die wordt nu geflankeerd door een grootschalig initiatief waar de 5 RTC’s, Agoria, VLAIO en Machineering samen de schouders onder zetten. Mollie: “In een wereld waarin technologie voortdurend verandert, is het essentieel dat ondernemers investeren in werknemers van de toekomst. Het succes van onze maakindustrie zal afhangen van hoe goed we erin slagen om bruggen te bouwen tussen scholen en ondernemingen. Twee maakbedrijven (Melotte en Anglo Belgian Corporation komen getuigen hoe ze STEM-stages uitrollen en aanpakken. Na afloop organiseren we een soort meet & match tussen het onderwijs, RTC’s en bezoekende ondernemers met als doel om snel te schakelen met STEM-stages.”
Woensdag 26 maart
Donderdag 27 maart
Vrijdag 28 maart