Rugwind voor de industrie - Industrial Automation
Platform over productie- en procesautomatisering
Rugwind voor de industrie

Rugwind voor de industrie

Techshow, zakelijke beurs en een platform voor dialoog over economisch beleid tussen partners: dat was de Hannover Messe 2025 in een notendop. “Het is de plek waar de analoge wereld van machines wordt verbonden met digitale intelligentie – hier kon je zien hoe digitalisering en AI industriële vooruitgang mogelijk maken”, vat Dr. Jochen Köckler, CEO van Deutsche Messe het samen.

Ongeveer 127.000 bezoekers uit 150 landen wisselden in Hannover ideeën uit met de 4.000 exposerende bedrijven over hoe ze AI winstgevend kunnen inzetten, hun fabrieken kunnen automatiseren of energiezuiniger kunnen worden. Meer dan 40% van de bezoekers kwam uit het buitenland. “Technologisch gezien hebben we alle troeven in handen voor een concurrerende, duurzame en innovatieve productie in Duitsland en Europa. De beurs heeft de industrie georiënteerd en een boost gegeven – in wat echt uitdagende tijden zijn”, zei Köckler. “De industrie heeft echter ook behoefte aan positieve signalen uit Berlijn en Brussel door consequent de bureaucratie af te schaffen, een sterk en gecoördineerd Europees industriebeleid op te zetten. Alleen als politici en industrie samenwerken, kan Europa zijn concurrentievermogen veiligstellen en systematisch vergroten.”

Let’s make manufacturing sexy again

Hoewel fysiek niet aanwezig, waarde de geest van Trump en zijn economische beleid duidelijk door de hallen rond. Bij het Gentse softwarebedrijf Azumuta dat voor de vierde opeenvolgende keer van de partij was, hadden ze er zelfs de gepaste merchandise voor. Bij hen luidt de slogan op de T-shirts echter ‘Let’s make manufacturing sexy again’. “We lanceren dit als een echt initiatief, een netwerk om leveranciers van productiesoftware en -diensten, industrieleiders en beleidsmakers samen te brengen. Een beweging om het belang van productie in onze economie en samenleving te verdedigen. Want deze sector draait niet alleen om machines en fabrieken, maar ook om welzijn, innovatie en mensen.” Benieuwd of Vlaams Minister-President Matthias Diependaele er ook eentje heeft aangeschaft.

Geïntegreerd veiligheidssysteem

Hij had het overigens druk, want sire, er zijn nog Vlaamse bedrijven met een oog voor internationale samenwerkingen. In hal 17 bijvoorbeeld. Met de steun van POM Limburg ontwikkelt Boolean vanuit Thor Park een geïntegreerd veiligheidssysteem dat de systemen van gebouwen en met machines met elkaar verbindt. “Het kan niet enkel toegepast worden in de hoogtechnologische omgeving van de Einstein Telescope, maar is breed inzetbaar en biedt daardoor ook meerwaarde binnen industriële contexten. Zo is de economische impact van het project gegarandeerd.” Wat verderop stond ook Lightstream, actief als studiebureau voor elektrische installaties in industriële omgevingen. Aaltra ontwikkelde reeds eerder een app om het werk van de techniekers bij Lightstream eenvoudiger te maken. De nieuwe Apple Vision Pro app is hierop gebaseerd en stelt techniekers vandaag in staat om elektrische installaties volledig handsfree te beheren door gebruik te maken van augmented reality.

AI: onderwerp nummer één in de industrie

Alle andere afkortingen ten spijt, betrof het nummer één onderwerp op de beurs van dit jaar toch weer AI-toepassingen voor de industrie. “AI heeft het potentieel om de industrie in een paar jaar meer te veranderen dan in de afgelopen tien jaar”, zegt Köckler daarover. De exposerende bedrijven lieten aan de hand van specifieke voorbeelden zien hoe productiebedrijven kunnen profiteren van artificiële intelligentie. “Door het gerichte gebruik van deze technologieën kunnen ook kmo’s hun efficiëntie verhogen, kosten verlagen en hun concurrentievermogen aanzienlijk vergroten.”

Meer kwaliteit en efficiëntie

Mooi in theorie, maar hoe werkt dat in de praktijk? Dat kwam Audi uitleggen tijdens de persconferentie van Siemens. Samen revolutioneren ze productieprocessen met software-defined automatisering en AI. Door de integratie van virtuele en hardwarecontrollers, het verbeteren van veiligheidsfuncties en het stroomlijnen van productieprocessen wordt de volgende stap in autoproductie gerealiseerd. Audi gebruikt ook AI-gestuurde automatisering voor optische inspectie. Het doel is om de detectie en verwijdering van lasspatten op voertuigcarrosserieën te automatiseren met behulp van een door de klant getraind AI-algoritme en hogeresolutiebeelden. Als gevolg hiervan heeft Audi een hogere carrosseriekwaliteit en efficiëntere productieprocessen gerealiseerd.

Slimme data

Maar intelligentie hoeft daarom niet artificieel te zijn. Ook met reële data, kan je heel wat. Dat toonde Vintecc met zijn Capture oplossing. Een industrieel IoT-platform voor slimme producten en slimme productie. Door machines, sensoren en teams in realtime met elkaar te verbinden, maakt het slimmere beslissingen mogelijk – om kosten te verlagen, prestaties te optimaliseren en continue verbetering te stimuleren. Capture zet gegevens om in visuele, intuïtieve dashboards, automatiseert rapportages, voorspelt kwaliteitsresultaten en minimaliseert downtime, waardoor industrieën een snellere time-to-value en een voorsprong op de concurrentie krijgen.

Energiemonitoring

En dat andere hot topic? Duurzaamheid? Zijn we daar nog mee bezig? Jazeker. Op de Hannover Messe zijn er zelfs meerdere hallen volledig gewijd aan het topic energie. Daar draaide alles om efficiëntie en duurzaamheid. Waterstof speelde uiteraard een prominente rol. Alleen al in hal 13 presenteerden ongeveer 300 bedrijven hun nieuwste ontwikkelingen en toepassingen op het gebied van waterstof en brandstofcellen op de stands ‘Hydrogen + Fuel Cells EUROPE’. En als we willen decarboniseren, zullen we alle energievormen goed moeten monitoren. De PC-sturing van Beckhoff heeft wat dat betreft alle troeven in hand. Met deze technologie kunnen energiestromen betrouwbaar worden geregeld en bewaakt, kunnen steeds heterogenere elektriciteitsnetten efficiënter worden gebruikt en kunnen de vereiste toepassingen worden vereenvoudigd met een modulaire fasormeeteenheid die voldoet aan IEC 60255-118-1 en innovatieve verbindingstechnologie voor energiemeetpunten. Beckhoff stelde daartoe de nieuwe EtherCAT EL3475 meetterminal voor. Good old hardware blijft dus ook nog nodig in tijden van digitalisatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten