Een krachtig en helder overzicht van oplossingen en partners die je helpen om slim en schaalbaar te automatiseren: dat is de belofte van de 22e editie van Vision, Robotics & Motion op 11 en 12 juni in de Brabanthallen in Den Bosch. Automatisering en digitalisering zijn vandaag de dag geen keuze meer, maar een noodzaak voor wie zijn bedrijfsprocessen efficiënter, flexibeler en toekomstbestendiger wil maken. Om de impact hiervan tastbaar te maken voor mkb-bedrijven, systeemintegratoren en machinebouwers (en hen stap voor stap te ondersteunen bij de integratie) biedt deze vakbeurs een centrale ontmoetingsplek vol kennis, inspiratie en samenwerking.
“Voor steeds meer maakbedrijven is slimme en schaalbare automatisering niet langer een ambitie, maar een noodzaak,” zegt Charlotte de Jong, Programmamanager van Vision, Robotics & Motion bij Mikrocentrum. “De druk op efficiëntie groeit, onder andere door de aanhoudende arbeidsmarktkrapte en de steeds strengere producteisen. Technologieën als cobots, vision en motion control kunnen hierbij uitkomst bieden. Maar hoe kies je de juiste oplossing en waar begin je?
Wat vaak onderbelicht blijft, is dat automatisering ook een sleutelrol speelt in het verlagen van fysieke belasting. In logistiek en assemblage zie je dat ergonomisch ontworpen werkplekken, gecombineerd met ondersteunende technologie, niet alleen zorgen voor meer continuïteit en kwaliteit, maar ook bijdragen aan het werkplezier en de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.
Om te laten zien hoe zelfs kleine stappen richting automatisering al een groot verschil kunnen maken, is het kennisprogramma (net als het aanbod op de beursvloer met ruim 115 exposanten) opgebouwd rond vijf centrale thema’s: digitalisering, machine vision & optics, robotics, motion control en system integration.
Voor MKB-bedrijven in de hightech- en maakindustrie die slimmer willen produceren, biedt Vision, Robotics & Motion een laagdrempelige kennismaking met technologieën die vandaag al toepasbaar zijn. Denk aan collaboratieve robots, automatische inspectiesystemen, machine vision en het digitaliseren van productielijnen.
Tijdens het lezingenprogramma en op de demopleinen worden concrete eerste stappen belicht, met aandacht voor ROI, verandermanagement en praktische implementatie. Ideaal voor bedrijven die willen automatiseren, maar zoeken naar haalbare en betaalbare oplossingen.
Bij systeemintegratoren en machinebouwers ligt de uitdaging juist in het ontwerpen en realiseren van slimme, flexibele en foutloze systemen. Deze doelgroep vindt op Vision, Robotics & Motion verdieping in thema’s als systeemarchitectuur, datakoppeling, motion control, AI in vision, digitale tweelingen en standaarden zoals OPC UA. Daarmee biedt het event volop inspiratie én praktische handvatten om technologische keuzes om te zetten in schaalbare oplossingen voor klanten.
“De beurs is interessant voor zowel kleine als grote bedrijven, ongeacht de fase van automatisering waarin zij zich bevinden. Voor bedrijven die net beginnen, is het waardevol om een overzicht te krijgen van de mogelijkheden. Organisaties die al verder zijn, vinden verdieping op specifieke thema’s. Zo biedt het programma onder andere inhoudelijke sessies over onderwerpen als cyber security, synthetische data, slimme pipelines en de toepassing van artificial intelligence in de maakindustrie.”
Netwerken speelt daarbij een centrale rol. In korte tijd kunnen bezoekers veel mensen spreken: van technologieaanbieders tot consultants en subsidieadviseurs. Deze combinatie van technologische inhoud en praktische ondersteuning maakt de beurs uniek in zijn soort.
Naast de beursvloer biedt Vision, Robotics & Motion een uitgebreid lezingenprogramma dat bezoekers inzicht geeft in de nieuwste ontwikkelingen rond slim en schaalbaar automatiseren. “Software en digitale toepassingen zijn niet altijd tastbaar te maken. Juist daarom is het lezingenprogramma zo belangrijk: het maakt abstracte technologie concreet,” aldus De Jong.
Een van de keynotes wordt verzorgd door Randall van Poelvoorde, expert op het gebied van exponentiële technologie en robotica. Hij bespreekt de businesscase van humanoïde robots in de maakindustrie en hoe deze bijdragen aan de fabriek van de toekomst. “Zo’n verhaal zet je aan het denken over hoe ver je kunt gaan met automatisering en welke strategische keuzes daarvoor nodig zijn,” vult De Jong aan.
Ook Jim Stolze (Aigency) laat in zijn keynote: Onze toekomst ‘met’ AI, zien hoe kunstmatige intelligentie bedrijven nieuwe kansen biedt op het gebied van automatisering en innovatie. Als pionier op het snijvlak van technologie, ondernemerschap en maatschappij, maakt Stolze complexe AI-toepassingen begrijpelijk en praktisch. Met aansprekende voorbeelden, actuele inzichten en een blik op de nabije toekomst laat hij zien hoe bedrijven vandaag al kunnen inspelen op de mogelijkheden van AI.
Op 11 en 12 juni staan de Brabanthallen in Den Bosch compleet in het teken van slimme en schaalbare automatisering. Deze jaarlijkse vakbeurs biedt een compact en overzichtelijk aanbod van oplossingen en partijen die je helpen om stappen te nemen in automatisering en digitalisering in (productie)omgevingen. Bezoek is op beide dagen gratis, registeren vooraf is mogelijk via: https://vision-robotics.nl/nl/