NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Automatisering en digitalisering sleutel tot industrienoden
De omzet van Lenze groeide met dubbele cijfers aan tot 832,6 miljoen euro. Ook het orderboekje toonde zich voller dan ooit, met een groei van meer dan 50% tot meer dan 1,1 miljard euro.

Automatisering en digitalisering sleutel tot industrienoden

75 kaarsjes. Zoveel mocht Lenze er in oktober uitblazen. Het bedrijf had echter geen tijd om achterom te kijken. Op de conventie die het organiseerde stond de blik strak vooruit, op de toekomst. De industrie heeft immers geen tijd te verliezen. Om de handschoen op te nemen om duurzamer te worden, de war for talent te winnen, nieuwe businessmodellen te lanceren… zal ze moeten inzetten op doorgedreven automatiseren en digitaliseren. En wie kan haar daarin beter bijstaan dan een bedrijf dat zelf aan de kop van het peloton sleurt?

Een jubileumjaar dat ondanks de turbulente tijden waarin we leven ook een recordjaar werd. Faut le faire. De omzet van Lenze groeide met dubbele cijfers aan tot 832,6 miljoen euro. Ook het orderboekje toonde zich voller dan ooit, met een groei van meer dan 50% tot meer dan 1,1 miljard euro. “Zelfs in een turbulente markt zal automatisering een winnende sector blijven, de komende jaren”, belooft Lenze CEO Christian Wendler. Hij ziet zowel de automatiseringswereld als Lenze strak op koers blijven voor groei, ondanks de blijvende uitdagingen die Covid19 heeft opgeworpen en de daaropvolgende problemen in de toevoerketen. 

CEO Christian Wendler: “Vooral kleine machinebouwers kunnen digitale diensten niet alleen ontwikkelen. Lenze helpt hen bij de ontwikkeling en de implementatie.”

Naar duurzame energie-efficiënte processen

“De industrie moet snel werk maken van een reductie van haar CO2-emissies. Wij helpen onze klanten duurzame, energie-efficiëntie productieprocessen te ontwikkelen met behulp van automatisering en digitalisering. We zien dat de marges overal onder druk staan door stijgende kosten en steeds strenger wordende milieureglementering. Daarom helpen we onze partners in het kmo-landschap met oplossingen die waarde toevoegen, ondersteund door slimme data. Dankzij onze vele jaren van expertise en onze vakkennis, kunnen we machinedata analyseren en interpreteren om onze klanten relevante inzichten te geven. Op die manier kunnen we bijvoorbeeld perfect de energienoden van een machine in kaart brengen en haar energieverbruik gemiddeld met 30% terugdringen. Automatisering is de sleutel tot duurzaam succes.”

De Mechatronic Competence Campus in Extertal opende op 15 oktober officieel de deuren. “Dit zal het kloppend hart worden van Lenzes mechatronica-afdeling.”

Omgaan met schaarste technisch personeel

Een van de grootste uitdagingen voor de industrie wereldwijd is het tekort aan geschoold personeel. “Dat duwt bedrijven nog meer in de richting van automatisering, bijvoorbeeld in het domein van intralogistiek. Bedrijven overal ter wereld automatiseren hun opslagprocessen en materiaalstromen, en niet enkel in de retailsector. We zien de intralogistieke sector dan ook als een dynamische en strategisch vakgebied voor Lenze”, voegt Wendler er nog aan toe. 

Lenze ondersteunt machinebouwers ook in hun zoektocht naar nieuwe, digitale businessmodellen die bestaan uit drie pijlers: elektrische engineering, software en een platform­strategie. “Vandaag volstaat het niet meer om louter hardware te verkopen. Samen met onze klanten moeten we nauw samenwerken met operatoren om tot een beter begrip van processen en noden te komen en businessmodellen te ontwikkelen die hieraan tegemoetkomen. Vooral kleine machinebouwers kunnen digitale diensten niet alleen ontwikkelen. Lenze helpt hen bij de ontwikkeling en de implementatie”, vertelt Wendler.

Lenze ondersteunt machinebouwers in hun zoektocht naar nieuwe, digitale businessmodellen die bestaan uit drie pijlers: elektrische engineering, software en een platformstrategie.

Strategische investeringen in nieuwe vormen van collaboratie

Om dit te verwezenlijken versterkt Lenze zijn samenwerking met start-ups, toeleveranciers, onderzoeksinstituten en klanten. “We moeten nauwer en meer agile samenwerken”, gelooft Wendler. Een plek waar dat mogelijk wordt, is de Mechatronic Competence Campus in Extertal, die op 15 oktober officieel de deuren opende. “Dit zal het kloppend hart worden van Lenzes mechatronica-afdeling. Door alle expertise op één plek samen te brengen kunnen we onze ontwikkelingen van nieuwe drive oplossingen die bestaan uit mechanica, elektronica en software, versnellen. Dit hebben onze klanten nodig om zelf hun concurrentiepositie te verstevigen”, weet Wendler. 

Ook de Digital Hub Industry in Bremen faciliteert innovatieve vormen van collaboratie sinds afgelopen zomer. Samen met de Universiteit van Bremen, biedt Lenze kmo’s een ecosysteem voor de open uitwisseling van ervaringen en ideeën voor experimenten en collaboratie. Enkel door samen te werken kunnen gunstige digitale diensten en businessmodellen gecreëerd worden. “We geloven dat dit moed vergt en de bereidheid om te veranderen. Het is dan ook geen toeval dat de ‘moed om te veranderen’ het motto is voor dit jubileumjaar van Lenze”, besluit Wendler. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.