277 motion kunststofinnovaties! Onder het motto “GO ZERO Lubrication” presenteert igus in 2025 een recordaantal nieuwe smeermiddelvrije kunststofproducten: van PTFE-vrije materialen en een complete kabelrupsserie van gerecyclede materialen tot een nieuw type dry-cleanroomcertificaat en een humanoïde robot. Dit is het resultaat van voortdurende investeringen in R&D om klanten state-of-the-art oplossingen te kunnen bieden. Ondanks de uitdagende geopolitieke en economische situatie in 2024 kon de specialist in motion plastics het aantal actieve klanten met 5% verhogen en zijn omzet van miljarden euro’s behouden.
“De veranderende politieke en economische omstandigheden hebben ons zeker niet onberoerd gelaten,” legt Tobias Vogel, CEO Plain Bearings and Linear Technology bij igus, uit. “Net als bij veel van onze klanten lag de focus op besparingen en meer efficiëntie, bijvoorbeeld door meer automatisering in onze fabriek. De vraag is echter steeds weer: Welke voordelen halen onze klanten uit een bepaald product? Uitdagingen zijn een stimulans om nieuwe wegen in te slaan en onze drang naar innovatie – ‘made in Germany’ – kracht bij te zetten om zowel ons eigen concurrentievermogen als dat van onze klanten te versterken.”
Dit jaar presenteert igus een recordaantal innovaties met 277 nieuwe motion-plasticsproducten. De specialist blijft investeren in onderzoek, ontwikkeling en productie van nieuwe, innovatieve technische oplossingen. “In de afgelopen vijf jaar hebben we alleen al in Keulen meer dan 350 miljoen euro geïnvesteerd – in land, gebouwen, ultramoderne machines, software, nieuwe producten, mensen en marketing,” zegt Tobias Vogel. “De igus campus in Keulen, waar we produceren, onderzoek uitvoeren en producten aan testen onderwerpen, neemt nu ongeveer 218.000 m2 in. Met de nieuwe productiehal van 20.000 m2 groeide ook ons testlaboratorium tot bijna 5.500 m2, meteen het grootste in de industrie.
“De klant staat centraal,” benadrukt Michael Blass, CEO van e-chain systems bij igus. “Daarom voorzien we onze investeringen bewust dicht bij onze klanten.” Zo breidt igus zijn faciliteiten in Shanghai uit van ongeveer 25.000 naar 70.000 m2. In Bangalore is het productieoppervlak zelfs verdrievoudigd dankzij een nieuwe igus campus van 16.000 m2. Na de introductie van spuitgieten in de VS, zijn we nu ook bezig met het opzetten van een on-siteproductie van loodschroeven en hebben we een eigen RBTX-testruimte voor klanten geopend, waar ze de voordelen van goedkope robotica kunnen ontdekken. Dit betekent dat tien landen nu hun eigen testruimte voor klanten hebben, zodat gebruikers snel en eenvoudig hun individuele Low Cost Automation-oplossing ter plaatse kunnen vinden. Drie van deze locaties (VS, China, Brazilië) zullen uitgebreid worden tot regionale hubs, zodat productie en ontwikkeling ook steeds meer lokaal worden. We investeren ook in de uitbreiding van onze vestigingen in andere landen zoals Japan, Spanje, Taiwan en Polen.
Ook in Duitsland ligt de nadruk bij igus op lokale verankering. Met de overname van elko Verbindungstechnik bouwt de specialist doelgericht assemblagecapaciteit op in Zuid-Duitsland. Elko is gespecialiseerd in de assemblage van kabels en connectoren tot klantspecifieke systemen die voornamelijk gebruikt worden in werktuigmachines en de automobielsector.
In de hoofdzetel in Keulen investeert de firma doorlopend in nieuwe automatiseringsoplossingen om processen te stroomlijnen en doorlooptijden te verkorten. Een mooi voorbeeld op dat vlak is door het gebruik van AGV’s op de werkvloer.
Igus heeft op dit moment 92% van haar doelstelling bereikt om tegen het einde van 2025 helemaal CO2-neutraal te zijn met haar gebouwen en productie volgens Scope 1 en 2. “Er is op dat vlak nog ruimte voor verbetering. Daarom werken we ook aan tal van duurzaamheidsmaatregelen, van de nieuwe parkeergarage met volledig groene gevel tot de modernisering van onze bestaande gebouwen, bijvoorbeeld met fotovoltaïsche systemen, en de uitbreiding van ons MHRS-systeem voor verwarming met afvalwarmte van machines,” legt Blass uit.
Duurzaamheid moet echter ook een integraal onderdeel van productinnovaties zijn. Daarom presenteert igus op de Hannover Messe 2025 milieuvriendelijke oplossingen, zoals PTFE-vrije versies van de iglidur standaard glijlagermaterialen G, X en H, die qua prestaties niet moeten inboeten in vergelijking met andere producten. Op het vlak van de kabelrupsen wordt de gehele E2.1-serie omgebouwd naar een ‘groene oplossing’ met gerecycled post-consumermateriaal, zoals oude visnetten. Afgedankte kabelrupsen worden bij de firma gerecycled als onderdeel van het eigen “Chainge”-programma. Dit vermindert de CO2-voetafdruk met 80%.
Met de igus Mobile Shore Power Outlet (iMSPO) heeft igus ook een mobiel “stopcontact” ontwikkeld voor de stroomvoorziening aan wal bij container- en cruiseschepen. Het systeem wordt al ingezet in meerdere havens, waaronder die van Hamburg, Rotterdam en Singapore. Deze innovatie werd dit jaar genomineerd voor de Hermes Award van de German Trade Show. Igus zet ook in op innovatieve oplossingen voor droge cleanrooms. Die worden bijvoorbeeld steeds belangrijker bij de productie van batterijen. Samen met het Fraunhofer IPA werd een nieuw type certificaat ontwikkeld dat bevestigt dat de e-rupsen van igus in testen op langere termijn geschikt zijn voor toepassing in dergelijke cleanrooms. Ze zijn bestand tegen meer dan vijftien miljoen dubbele slagen met minimale en consistente partikelemissies.
In een tijd waarin steeds meer bedrijven moeten besparen, investeert igus ook in de ontwikkeling van uiterst rendabele producten voor zijn klanten. Daartoe behoort de nieuwe kabelrupsglij-arm G4.42 voor eenvoudige glijtoepassingen, bijvoorbeeld op binnenkranen, met trajecten tot 30 meter. Dankzij het geoptimaliseerde ontwerp is deze rups niet alleen 12% tot 25% lichter, maar ook 30% tot 40% rendabeler dan standaardrupsen met dezelfde afmetingen uit het E2- en E4-assortiment. Igus toont ook aan dat er nog veel potentieel is voor innovatie in de Duitse industrie met zijn ontwikkelingswerk op het vlak van Low Cost Automation. De firma ontwikkelt momenteel zijn eerste humanoïde robot van hoogwaardig kunststof. Deze is gebaseerd op de mobiele robot ReBeL Move en gebruikt ReBeL-cobots voor de robotarmen. Dit betekent dat hij flexibel en vanaf elke locatie op verschillende werkplekken ingezet kan worden – met een terugverdientijd van minder dan een jaar.
Neem dan rechtstreeks contact op met Igus.