Elk belangrijk event verdient een mooie locatie. Voor de editie 2024 van het Flanders Make Symposium op 22 oktober, viel de keuze deze keer op de Nekkerhal in Mechelen. Deze indrukwekkende locatie bood een statig decor voor het symposium, met een reuzescherm, maar liefst 24 demostanden en een grote opkomst van enthousiaste bezoekers. Ook wij waren van de partij.
Opgeluisterd door boeiende sprekers, werd het symposium opnieuw een alweer memorabel event, met de nadruk op technologische voorsprong via robotisering, AI, digital twin-implementatie en een niet mis te verstane oproep voor herwonnen industriële autonomie. Bovendien luidde het event met de bestuurswissel – Urbain Vandeurzen zet een stap opzij als voorzitter van Flanders Make en geeft de fakkel door aan Geert Van Poelvoorde – duidelijk de versterkte wil in om de organisatie verder in het Vlaamse technologielandschap te verankeren.
Een signaal dat de Vlaamse Regering alvast niet ontging. Kersvers minister-president Matthias Diependaele, die de openingsspeech van het symposium verzorgde, beloofde alvast de nodige middelen om via innovatie en technologische ontwikkeling de her-industrialisering van Vlaanderen te blijven ondersteunen.
Keynotesprekers belichtten elk vanuit hun expertise de uitdagingen die ons te wachten staan in het tijdperk van industrie 5.0 en binnenkort zelfs 6.0 en de innovatieve oplossingen die dat van onze Vlaamse industrie zal vragen. Hoe hier duurzaamheid en circulaire economie het verschil zullen maken, en zowel AR en VR bepalend zullen worden bij het trainen van personeel. En dit alles ondersteund door de implementatie van digital twin-technologie en AI.
En ja, wij telden ze zorgvuldig na: met 24 waren ze. Stuk voor stuk technologische parels in hetzij volle ontplooiing, dan wel in dito implementatie. Een selectie van de top demonstratoren uit projecten van de core labs die deel uitmaken van de co-creatiecentra van Flanders Make in Leuven, Kortrijk en Lommel en de Flanders Make core labs van de 5 Vlaamse universiteiten. Heel fijn om te mogen aanschouwen trouwens, die florerende onderlinge samenwerkingsverbanden. Het toont vooral hoe doelgericht en efficiënt dit onder de koepel van Flanders Make allemaal kan. Zoals gezegd: 24 demostanden, te veel om allemaal in één enkel verslag te behandelen. Wél grabbelden we er daarom deze, naar ons gevoel spraakmakende, paar projecten uit:
Innovatie, het genereren van een digital twin en 3D-visualisaties liepen als een rode draad door de demoruimte.
Zo onthouden we een prachtig project van Flanders Make bij UHasselt dat een snelle, low cost 3D-scan van industriële ruimten mogelijk maakt. De combinatie van handheld toestellen met krachtige software maakt realtime correcties mogelijk, zodat toevallige elementen (zoals personeel dat door het beeld passeert of objecten die tussen 2 scans in bewegen) uit de uiteindelijke scan kunnen worden gefilterd.
Een prima simulatietool voor tijd- en ruimtestudies met een scala aan toepassingen m.b.t. onder meer AR- en VR-trainingen en virtueel onderzoek van productieruimten.
Een voorbeeld van verregaande motorinnovatie die zowel als plug-and-play oplossing, of als retrofit kan worden ingezet. Het project van Yentl Joos behelst de integratie van een variabele frequentiesturing, direct in de motorbehuizing. Gedaan met zware sturingskasten die gespecialiseerde zorg vragen en bovenal op de ergonomie van een installatie wegen. Het principe maakt bovendien komaf met het anders delicate ‘matchen’ van sturing en motor, omdat dit straks deel zal uitmaken van de motorfabricage. Hier herkennen we de aanzet tot een nieuwe standaard in.
Het visiesysteem genereert in realtime een sterk gedetailleerde digital twin van magazijnruimtes, hoe groot deze ook zijn. Naast enkele voor de hand liggende toepassingen zoals magazijnbeheer en -optimalisatie (het systeem detecteert uiteraard schadelijke resp. verloren ruimtes), wordt ook onbemand opereren mogelijk. Het concept voorziet immers in ‘smart’ vorkliften die individueel met camerasystemen werden uitgerust. Dit maakt onbemand ‘smart warehousing’ mogelijk, met vorkliften die zelf productcodes scannen, lege plaatsen in de stock detecteren en hun data mee integreren in het inventarisbeheer. Het sterke punt is ongetwijfeld de krachtige realtime eigenschap van de gegenereerde digital twin.