- Nieuws
- Motion & Drives
- Control & Network
- Process & Instrumentation
- Sensor & Vision
- Services & Solutions
- IT & OT
Hoe zal de industrie zich de komende jaren transformeren? Het is het vraagstuk waarover de Hannover Messe, die plaatsvindt van 30 mei tot en met 2 juni, zijn licht zal laten schijnen. De industrie zal er immers haar technologieën en ideeën tonen voor de fabrieken, energiesystemen en toevoerketens van de toekomst.
“De industrie staat op een kantelpunt”, opent dr. Jochen Köckler, CEO van Deutsche Messe. “De gevolgen van de klimaatverandering laten zich steeds duidelijk voeler. Ook dicht bij ons. Denk maar terug aan de vreselijke regenval deze zomer. Tegelijkertijd kampen we nog steeds met onderbroken toevoerketens en uit de pan swingende energieprijzen, mede door de coronapandemie en het conflict in Oekraïne. Het is tussen die vaak tegengestelde macro-economische evoluties dat we een evenwicht moeten vinden. Als we de toevoer van grondstoffen willen we verzekeren en de strijd tegen de opwarming van de aarde aangaan, zullen we sneller dan ooit moeten investeren in nieuwe technologie. Het maakt de Hannover Messe relevanter dan ooit.”
Dat industriële transformatie het hoofdthema van deze editie wordt, hoeft dan ook niet te verwonderen. Twee domeinen zullen daarbij extra aandacht krijgen. “Groene energie en waterstof zullen een sleutelrol spelen om de klimaatambities waar te maken. Een topic, dat al jaren op onze beurs speelt, maar dat vandaag een grotere focus krijgt. Meer dan 200 bedrijven op onze beursvloer bieden hier heel concrete technologische oplossingen rond die bezoekers kunnen helpen om tot meer duurzaamheid te komen.” Daarnaast worden de thema’s digitalisering en automatisering steeds nadrukkelijker aangevuld met artificiële intelligentie. “Tien jaar geleden werd de term industrie 4.0 bij ons gelanceerd. Het was het beginpunt van de implementatie van cyberfysieke systemen in de productie. Enkel door die aanpak kunnen we, door continu te leren en te optimaliseren, de efficiëntiegraad bereiken om koolstofneutraal te worden. Ook die technologieën krijgen hier een forum.” De beurs beschikt bijvoorbeeld over een eigen 5G-netwerk om te tonen wat er mogelijk wordt als we sneller en op grotere schaal data kunnen uitwisselen. Maar ook de koolstofvoetafdruk van de beurs zal worden bijgehouden.
De bijna 3.000 exposanten, van techgiganten tot familiebedrijven en zelfs start-ups, staan na twee jaar afwezigheid te popelen om weer live ontmoetingen met bezoekers aan te gaan op de beursvloer van de Hannover Messe. “Iedereen verlangt weer naar ‘normaal’. Toch gooien we niet alles van de voorbije virtuele editie weg. We hebben uit onze digitale format geleerd wat werkt en wat niet werkt. Ons digitaal platform kan een uitstekende aanvulling betekenen op een fysiek beursbezoek of een goed alternatief voor wie door bijvoorbeeld coronarestricties niet op de beurs geraakt”, voegt Köckler er nog aan toe. China zal bijvoorbeeld niet vertegenwoordigd zijn. Wel worden er extra exposanten en bezoekers uit Portugal verwacht, het gastland voor deze editie. “Ook zij brengen oplossingen die perfect binnen de thema’s van digitalisering, groene energie en verduurzaming passen.”
Ook het slotwoord laten we aan dr. Köckler. “De Hannover Messe trekt bezoekers van over de hele wereld. Ze willen te weten komen wat de innovaties van het moment zijn die het beste hun productie naar een hoger niveau kunnen tillen. Sinds corona kiezen we daarbij steeds vaker voor partners en leveranciers dichter bij huis. Laten we van deze editie dan ook gebruikmaken om onze spierballen te laten rollen en te tonen hoe technologie voor duurzaamheid en internationale samenwerking kan zorgen.”