Generative AI heeft de digitale transformatie versneld. De manier waarop we met machines communiceren is fundamenteel veranderd, nu het ook in de programmeeromgeving die ingenieurs kennen aanwezig is. Dit zal een nieuwe toekomst inluiden voor mens en machine, om automatisch code te genereren, optimaliseren en debuggen.
Kent iemand nog de Babelfish? Een kleine felgele vis die je in The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy maar in je oor hoefde te plaatsen om iedereen in jouw eigen moedertaal te horen spreken? Sci-fi toen, maar vandaag realiteit en een bijzonder krachtige tool ook om de industrie te transformeren, zoals automatisering dat in het verleden gedaan heeft.
Waarom we nieuwe technologie zoals generative AI moeten omarmen? Omdat er niks anders op zit, door de uitdagingen die op ons afkomen. In 2022 zijn voor het eerst meer mensen gestopt met werken dan er zijn begonnen. Bovendien zien bedrijven zich geconfronteerd met glocalisering en klimaatverandering. Artificiële intelligentie is in deze context een supergeleider. Op voorwaarde, tenminste, dat je het 100% betrouwbaar krijgt. Dan pas kan het de industrie in. Als je een energiecentrale bouwt of een nieuw medicijn ontwikkelt, dan moet je weten hoe artificiële intelligentie precies tot haar conclusies is gekomen. Bij Siemens werken we daar al dertig jaar aan, met een lijst van 8.000 patenten tot gevolg. Het zit intussen diepgeworteld in ons DNA. Nu ligt de focus op hoe we van theorie naar de industrie kunnen opschalen.
Want we kunnen echt met zevenmijlslaarzen vooruitgaan door erin te investeren. Ik geef een voorbeeld. Toen mijn boiler in mijn vakantiehuis in Frankrijk het begaf, kwam er een foutcode op tevoorschijn. Simpel op te lossen, denkt u dan? Gewoon even de foutcode opzoeken en het probleem raakt wel opgelost? Maar het bleek om een boiler van Duitse makelij te gaan, waarvan de documentatie enkel in het Duits beschikbaar was. En daarmee kon de lokale installateur geen weg. Uiteindelijk heb ik nog mijn ingenieursskills moeten aanspreken om de handleiding naar het Frans te vertalen voor hem.
Een boiler heeft heus niet zoveel instellingen als sommige machines of productielijnen. Reken uit hoeveel het zou kunnen opleveren als machines ons in onze eigen mensentaal zouden kunnen vertellen wat er met ze aan de hand is. Dan heb je geen technische experten meer nodig, dan kan iedereen gewoon een robot programmeren, zoals de Duitse bondskanselier Scholz bewees tijdens zijn bezoek aan onze stand. Met de introductie van de CoPilot in samenwerking met Schaeffler zijn we daarin geslaagd. Ik zeg CoPilot, want de informatie moet vandaag nog altijd gevalideerd worden, maar de gebruiker krijgt wel te zien welke bronnen ervoor gebruikt zijn en kan alles terugbrengen tot de broninformatie. Wie weet wordt het op een volgende Hannover Messe een AutoPilot.
Want generative AI is meer dan een hype of een leuk hebbedingetje voor ingenieurs om uit te testen. De early adopters die het al uitgetest hebben, zien generative AI als een gamechanger, ook in hun industriële processen. Ook benieuwd wat het kan opleveren? Probeer het uit. Vertrek vanuit een probleem dat u wil oplossen en stippel een weg uit langs digitale paden om tot een oplossing te komen. Het zal veel sneller gaan dan op de klassieke manier. We capteren met zijn allen elke maand een 0,5 TB aan data. Enkel AI kan zich door die hooiberg aan data en variaties ploeteren om tot de juiste antwoorden te komen om uw productie te optimaliseren, een kortere marktintroductietijd te realiseren, duurzamere processen te krijgen.
Cedric Neike
CEO Digital Industries Siemens